Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alfie Evans verzus zákon

.marína Gálisová .spoločnosť

Príbeh Alfieho Evansa, ktorý šokoval Britániu, ale aj Taliansko, sa zrejme uzatvára. Dieťa, ktoré pred dovŕšením prvého roka skončilo v kóme, už bojuje len o dôstojný koniec. Tragédia jeho rodiny však presahuje úzke hranice bulváru či malých dejín. Vypovedá totiž veľa o našom svete.

Alfie Evans verzus zákon HENRY NICHOLLS/PROFIMEDIA 19. december 2017, Londýn: Rodičia Alfieho Evansa Thomas Evans a Kate James stoja pred najvyšším súdom.

v deň, keď prišiel na svet tretí potomok anglického kráľovského páru, sa časť Britov nedokázala radovať. Pretože v ten deň bol na príkaz súdu od dýchacieho zariadenia odpojený Alfie Evans, 23-mesačný chlapček, ktorý trpí veľmi zriedkavou – a vlastne stále nediagnostikovanou – chorobou. Tá spôsobuje podľa lekárov katastrofický úbytok mozgovej hmoty.

Alfie sa narodil 9. mája 2016, istý čas pôsobil ako zdravé dieťa. V priebehu prvého roka sa však objavili kŕčovité pohyby telíčka a malý sa nevyvíjal tak rýchlo, ako by sa mal. Detský lekár rodičom povedal, že ich syn je iba „lenivý a spomalený“.  Alfie zaostával čoraz viac. V decembri 2016 ho prijali do nemocnice s infekciou dýchacích ciest a upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral. Lekári jeho stav hodnotili ako polovegetatívny. 

V priebehu roka 2017 viackrát navrhli rodičom, aby bol chlapček odpojený od prístrojov, pretože niet nádeje na zlepšenie. Rodičia odmietali. Držali sa aj slabej nádeje. Nemožno im to zazlievať, aj zdravotníci uznávajú, že chlapec niekedy otvorí očká, usmeje sa a vtedy pôsobí „dosť normálne“. Zároveň však zdôrazňujú, že u Alfieho pokračuje rozpad mozgovej hmoty – jeho mozog je už z dvoch tretín tvorený len vodou a mozgovo-miechovou tekutinou. Nemocnica rozhodla, že v záujme Alfieho je nepokračovať v udržiavaní dieťaťa pri živote, lebo je to preň utrpením. Rodičia sa s tým odmietli zmieriť a šli na súd. Ten opakovane rozhodol v ich neprospech a vyvolal búrlivé reakcie verejnosti.

Británia má totiž v platnosti zákon Children's Act a na jeho základe súd rozhodoval. Tento zákon umožňuje v niektorých prípadoch, aby súd zvážil, čo je v záujme dieťaťa ako pacienta. Stáva sa to vtedy, keď sa rodičia a zdravotníci nezhodnú, čo je pre dieťa najlepšie. Zákon zaručuje, že ani lekári, ani rodičia nemôžu mať posledné slovo. Je však kontroverzný. Určite sú prípady, keď chráni deti: napríklad ak rodičia pre svoje náboženstvo odmietnu určitú liečbu, ktorá by im dieťa mohla zachrániť. Ale niekedy zákon vyznieva tak, ako keby bránil rodičom hľadať pre svoje dieťa liečbu, zmiernenie utrpenia alebo predĺženie života. Je to vtedy, keď súd dá za pravdu lekárom, presvedčeným, že pokračovanie v liečbe je márne, a rodičia sú inej mienky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite