Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Genialita demokracie je v účasti

.michal Novota .spoločnosť .rozhovor

Donald Trump je dobrý vyjednávač, ide po peniazoch, no aspoň je úprimný – tvrdí kresťanský charizmatik Lance Wallnau, ktorý v Bratislave vystúpil na Government & Business Leaders Summit.

Genialita demokracie je v účasti MIŇO DEBNÁR

podľa USA Today ste jeden z mála tých, ktorí správne predpokladali víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách. Ako sa vám to podarilo?

Tušil som, že Donalda Trumpa podcenia a médiá ho budú ignorovať. Pripomína mi Kýra, to bol sekulárny panovník, ktorý nebol žid, ktorého však Boh vychoval tak, aby ochraňoval židov a vyviedol židovský národ z Babylonu. Vláda je tu pre ľudí a istým spôsobom tvarovaná ľuďmi. Ak príde ku korupcii, masy zapoja svoje kolektívne myslenie. Povedia: nie sme spokojní s tým, ako nás reprezentujete a sme unavení a frustrovaní. Trump je pre ľudí úprimný outsider alebo etický insider, ktorý však reprezentuje ľudí a nie status quo.

no ale Trump je súčasťou bohatej elity. Pochádza z nej, reprezentuje ju, je jedným z najbohatších ľudí, nereprezentuje priemerný elektorát. Skôr ho vnímam ako prezidenta, ktorý polarizuje Ameriku aj svet.

Jedna z vecí, ktoré ma fascinujú, je to, že na vašich protestoch vystupovali novinári a akademici. Politici neboli pozvaní. Ľudia na Slovensku veria médiám, pretože to bol novinár a jeho snúbenica, kto boli zabití. Nemáte BBC, CNN, nezažívate tu propagandu. Príchodom Trumpa sa veci zmenili. Donald Trump je iný typ elity. V porovnaní s minulosťou sa ešte nestalo, že toľko ľudí dôveruje milionárovi. Trumpovou silnou stránkou je to, že sa rovnako rozpráva s poľnohospodárom a s bankárom. Keď obvinili Mitta Romneyho z toho, že je bohatý, začal pretvárať svoj obraz smerom k verejnosti. Keď zverejnili informáciu, že sa majetok Donalda Trumpa odhaduje na 12 miliárd dolárov, jeho odpoveďou bolo, že jeho majetok je väčší. Rozdelenie spoločnosti však nespôsobil Trump. Prirovnal by som to k operácii človeka, pri ktorej zrazu zistíme jeho skutočné ochorenie. Trump odhalil, aká nízka je miera našej tolerancie. Naši akademici, celý Hollywood a médiá už nie sú viac nezávislé. Nesnažia sa nájsť pravdu, vlastnia ich politické elity Demokratickej strany. Toto myslenie v americkom poňatí sa stáva radikálne v zmysle jeho exkluzivity. A ak nemyslíte rovnako, ste vylúčený z privilégií, ktorými oplýva elita. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite