Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dva roky života Stephena Hawkinga

.michal Novota .spoločnosť .nekrológ

Toľko dali lekári mladému fyzikovi Stephenovi Hawkingovi s diagnózou mrazivou ako vesmír - amyotrofická laterálna skleróza. Len niekoľko dní pred svadbou, na prahu sľubnej vedeckej kariéry.

Dva roky života Stephena Hawkinga BALKIS PRESS/ABACA/PROFIMEDIA Hawking bol prvý paraplegik, ktorý lietal v simulovanom bezváhovom stave.

dvadsaťjedenročný mladík v hrubých okuliaroch, na prvý pohľad zamilovaný do rovníc, dnes by sme povedali geek. Po jeho boku pôvabná snúbenica Jane, už si skúšal svadobný oblek. Nielen to – nadšený jazdec na koni a veslár, znudený kozmológiou na univerzite v Cambridgei, kde bystrosťou prekvapoval a azda aj riadne vytáčal svojich tútorov a spolužiakov. A zrazu prognóza rýchlej paralýzy a konca. To vydá na riadnu depresiu a Hawking jej na chvíľu aj prepadol. Kto by nie?

„Hawking zápasil o čas, nielen v teoretickej fyzike a terminálnej diagnóze.“ 

Svadbu s Jane nezrušil, prišiel na ňu krívajúc s palicou a širokým úsmevom. Takým  privítal aj ich prvé spoločné dieťa. Potomkovia pribudli ešte dvaja a manželstvo vydržalo do roku 1995, keď Hawking starostlivú Jane opustil a oženil sa s mladou opatrovateľkou. Na dva roky života odsúdený Hawking opustil väzenie svojho nevládneho tela až minulú stredu. Mal 76 rokov.   

proti vetru

V novembri 2017 na pobreží Atlantiku v Lisabone sa začala najväčšia konferencia fanúšikov technológií, startupov, vedy a všetkých možných množín medzi nimi – Websummit. Vonku bol slnečný a teplý deň, od mora ovlažený vetrom. Sedeli sme vnútri športovej arény v kongresovej štvrti. Hala bola natlačená do prasknutia a stále prichádzali ďalší. Nad pódiom futuristicky vysvietené plastové bandasky na vodu pripomínali vesmír. Dojem potvrdil jeden z prvých rečníkov. Nebol pred nami na pódiu, ale na veľkej obrazovke v strede. Ikonická tvár, čoraz viac pokrútená chorobnou paralýzou, akoby v zubatom úsmeve, len šibalsky živé modré oči naznačili, kde sa skrýva geniálny mozog s predstavivosťou, ktorá nie hory, ale galaxie prenáša.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite