Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oxfam, sex a charita

.marína Gálisová .spoločnosť .profil

Oxfam je pojem. Veľká charitatívna organizácia, ktorej hlas má podobnú váhu ako hlas Amnesty International. A teraz ju ničí škandál s využívaním sexuálnych služieb jej pracovníkmi, a to v krajinách, kde mali pomáhať. Zároveň však otvára nový pohľad na sektor dobročinnosti.

Oxfam, sex a charita HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA V roku 2011 Haiti postihlo ničivé zemetrasenie. Zdevastovanej krajine prišla na pomoc aj anglická humanitárna organizácia Oxfam, dnes obvinená zo zneužitia misie.

dlhé roky to bolo tak, že keď Oxfam povedal – v tomto kúte sveta je problém, tam treba ísť, investovať, pomáhať – nikto nič nespochybnil. A keď Oxfam uviedol, koľko peňazí z verejných zdrojov potrebuje, v zásade dostal to, čo pýtal. Na Oxfam sa nesiahalo.

O to väčší šok nastal, keď tento rok vďaka novinám The Times vyšlo najavo, že krátko po ničivom zemetrasení na Haiti (odohralo sa v roku 2010), niektorí pracovníci Oxfamu v rámci svojej haitskej misie udržiavali sexuálne kontakty s miestnymi obyvateľmi. To by až tak neprekvapilo, ale pravdepodobne podmieňovali poskytovanie pomoci sexuálnymi službami a vôbec svojím správaním narúšali dôstojnosť už aj tak dosť postihnutých Haiťanov. Prišli dva typy reakcií. Niektorí s kritikou Oxfamu nesúhlasili a tvrdili, že nemožno pre výstrelky jednotlivcov zatracovať celú organizáciu. Iní však argumentovali, že také jednoduché to nebude. Tak či onak, je z toho obrovský škandál.

Jednou z hlavných tvárí tohto škandálu je Roland van Hauwermeiren, bývalý riaditeľ pobočky Oxfam na Haiti. Bol obvinený, že za jeho pôsobenia sa toleroval sex pracovníkov Oxfamu s haitskými prostitútkami, pričom niektoré ešte možno neboli ani plnoleté. Roland van Hauwermeiren spočiatku tvrdil, že nič zlé nevykonal, potom pripustil, že aj on na Haiti nadviazal intímny vzťah s jednou miestnou ženou, ale že šlo o „zrelú a inteligentnú dámu“, žiadnu nedospelú platenú sexuálnu silu. Nanešťastie pre van Hauwermeirena, dotyčná dáma bola zároveň prijímateľkou pomoci od Oxfamu. A to je veľmi, veľmi nepríjemné. Prečo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite