Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hackeri nám prepisujú myseľ

.marína Gálisová .spoločnosť .tvár týždňa

Sean Parker začínal ako hacker, chytila ho FBI, niečo si za to odslúžil a potom už sekal dobrotu. Alebo nie? Založil Napster, bol pri začiatkoch Facebooku. Dnes tvrdí, že od dobrých skutkov to malo ďaleko – vraj zakladatelia sociálnych sietí vedome využili ľudskú zraniteľnosť.

Hackeri nám prepisujú myseľ ERIC PIERMONT/AFP/PROFIMEDIA

niežeby sme to neboli dávnejšie tušili, my, ktorým fejsbúk nechýba len do tej chvíle, kým si ho nezapneme, a potom už pravidelne kontrolujeme, čo sa na ňom preberá. Ale slová Seana Parkera, ktorý bol prvým prezidentom spoločnosti , keď mala približne rok, znejú ozaj dosť hrozivo.

dajte nám čas a pozornosť

V rozhovore pre stránku Axios takto Parker objasnil filozofiu, ktorá stála za tvorbou sociálnych sietí: „Viete, ten myšlienkový proces, ktorý vstupoval do tvorby týchto aplikácií, z ktorých bol prvý Facebook, bol založený na otázke Ako dokážeme pohltiť čo najviac vášho času a vedomej pozornosti? A to pre nás znamenalo, že vám z času na čas musíme poskytnúť nejaký ten dopamín.“ Na vysvetlenie, Parker hovorí o látke, ktorá vzniká v mozgu a funguje ako neurotransmiter. Z laického hľadiska sa o nej často vravieva ako o chemikálii, čo sa uvoľňuje pri príjemných aktivitách, napríklad pri pohybe, jedle, sexe. Parker slovo dopamín používa ako synonymum slastných pocitov a má na mysli to uspokojenie, ktoré zažijete, „keď vám niekto niečo lajkoval, komentoval alebo s tým polemizoval“. Teda bežné uspokojenie používateľa sociálnych sietí. Toto uspokojenie, objasňuje Parker,  vás potom ako používateľa „dovedie k tomu, aby ste vytvárali viac obsahu, a tak zase získate len viac lajkov a komentárov.“

Je na tom a priori niečo zlé? V čom je vlastne problém? „Je to slučka, začarovaný kruh sociálneho ocenenia,“ objasnil v rozhovore Parker. „Je to presne niečo také, čo je ochotný vymyslieť hacker ako ja, pretože v takomto mechanizme využívate zraniteľnosť ľudskej psychiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite