Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Š. Hríb: Toto je priestor, do ktorého vás pozývam

.štefan Hríb .spoločnosť

Napriek verejnému priestoru, ktorý je plný nevraživosti a hrubosti, mám dobrú správu. A týka sa práve verejného priestoru.

Š. Hríb: Toto je priestor, do ktorého vás pozývam

keď som pred pár dňami stál v legendárnom kníhkupectve City Lights Bookstore v centre San Francisca a konverzoval s režisérom Krstného otca, hlavou mi prešla otázka, aké podobné duchom nabité priestory máme u nás. Spomenul som si na kaviareň Štefánka, kde sa už pred vojnou stretávali umelci, politici aj bohémske typy, na Stoku, kde sa po roku 1989 odohrávali okrem divadla a koncertov aj vášnivé verejné diskusie, a ešte na zopár ďalších miest. Ale ich tvorivý duch a spoločenstvo boli už len vecou nostalgickej minulosti.

Prečo je to tak?

A tiež – prečo sa viac osobne nestretávame, nediskutujeme s oponentom zoči-voči, prečo sa nehádame pri spoločnej káve či pohári dobrého vína, ale len neosobne, virtuálne, bez kontaktu? Už to nevieme? Už to nechceme? Alebo len nemáme vhodný priestor?

My v .týždni to chceme. Preto chodíme diskutovať po gymnáziách, preto sme založili Mediálnu školu, preto sme začali s verejnými Lampami – a preto teraz pracujeme na celkom novom verejnom priestore, do ktorého vás týmto vopred pozývam. Otvoríme ho približne o mesiac, bude sa volať Klub Pod lampou, nájdete ho na bratislavských Palisádach, na prízemí budovy, v ktorej sídli aj .týždeň. Bude to klub, bude to kaviareň, ale bude to najmä miesto stretnutí a rozhovorov.

„Ak nám s čímkoľvek z toho viete pomôcť, budeme veľmi radi. A vy sa tak stanete súčasťou nášho Klubu.“

Čo všetko sa v ňom bude diať, o tom rozhodnete aj vy. My už vieme, že v časti s hľadiskom budeme realizovať verejné natáčanie programu Pod lampou, ale aj ďalšie diskusie medzi ľuďmi, ktorí chcú prispieť k formovaniu lepšieho Slovenska. Na spoluprácu pozveme iniciatívy mladých ľudí, rodiace sa politické zoskupenia, ale aj tie dlhšie fungujúce, ktorým prekáža unesené Slovensko. Nechceme na seba na diaľku ukazovať prstom, chceme spolu hovoriť. 

Ale vynikajúci priestor, s ktorým nám nezištne pomáha ateliér Vallo&Sadovsky, umožňuje oveľa viac. Sme otvorení koncertom, divadlu, výstavám, duchovnému obsahu, večerom tanca, stand-up comedy, premietaniu kvalitných filmov, vážnej hudbe a ďalším nápadom, s ktorými prídete. Veľkým plusom je, že to všetko budeme vedieť kvalitne natočiť, takže dianie bude cez náš web dostupné aj pre širšiu verejnosť. 

V kaviarenskej časti priestoru bude samozrejmosťou top káva, dobré víno a zrejme aj vychladený Bernard. A – stretávanie sa so zaujímavými ľuďmi. 

Ak chcete prípravu Klubu .pod lampou podporiť, môžete tak urobiť cez náš fond www.tyzden.sk/darujme, alebo na adrese www.startlab.sk/klubpodlampou

Ale môžete nám pomôcť aj inak. Stavebné a inštalačné práce sa už blížia ku koncu. Teraz ešte potrebujeme do interiéru:

  • zopár pohodlných kresiel (pokojne aj staršie pekné kusy),
  • stohovacie stoličky do publika,
  • okolo 200 štvorcových metrov čierneho hrubého závesu do divadelno-diskusnej časti,
  • barové stoličky,
  • kaviarenské stoličky (pokojne aj staršie rôzne druhy),
  • kaviarenské stoly.

Ak nám s čímkoľvek z toho viete pomôcť, budeme veľmi radi. A vy sa tak stanete súčasťou nášho Klubu. Svoje návrhy a ponuky posielajte, prosím, na adresu simsikova@tyzden.sk.

Tešíme sa na vás v novom Klube .pod lampou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite