Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislava nie je ako Helsinki

.michal Novota .spoločnosť

Solved je slovensko-fínska spoločnosť. Vytvorila platformu expertov, ktorí pomáhajú mestám a developerom vybrať nie najlacnejšie, ale najinovatívnejšie riešenia. Fín Santtu Hulkkonen a Slovák Radoslav Mizera.

Bratislava nie je ako Helsinki PRESSFOTO ALLAS SEA POOL Vďaka firme Solved sú kúpele Allas Sea Pool v Helsinkách ukážkovým ekologickým projektom. Helsinski sú veľmi funkčné mesto a ľudia podporujú ekologické riešenia.

hovoríte, že pomáhate robiť mestám lepšie rozhodnutia. Tie sa však robia na politickej úrovni. Ako do toho vstupujete vy?

Santtu Hulkkonen (SH): V momente, keď vieme, že mesto ide riešiť obstarávanie. Je to predobstarávacia fáza, keď sa robia najdôležitejšie rozhodnutia a keď je možnosť zapojiť do procesu firmy ponúkajúce inovatívne riešenia. V oblasti zelených riešení je Solved v pozícii špecialistu, ktorý zhodnotí relevantnosť investície, vytvorí koncept pre investície alebo fungujúci koncept vyváža na iné trhy. Momentálne napríklad riešime problém mobility v Seattli a problém s odpadom v Rio de Janeiro. Inšpiratívnym projektom je pre nás práca pre Allas Sea Pool, kúpeľné centrum v Helsinkách. Zadanie na project v hodnote 12 miliónov eur znelo, aby sa toto centrum realizovalo čo najekologickejšie: od použitých materiálov cez použitie obnoviteľných energií na výhrev vody a koncept mobility (ako sa tam ľudia dostanú) až po koncept stravovania, kde sme navrhli uprednostniť lokálne zdroje. 

ak sa u nás opýtate kompetentných, prečo sa nedarí pretlačiť v mestách inteligentné a inovatívne riešenia, odpoveď často znie, že nie je záujem zo strany voličov. Ako vo Fínsku presviedčate volených zástupcov, že váš návrh je pre ich voličov dobrý?   

SH: Nemusíme veľmi presviedčať, u nás nikto nie je proti zeleným riešeniam, ide skôr o to, aby sa tieto zmeny urobili čo najrýchlejšie. Mesto je tiež za. Problém môže nastať vtedy, keď riešenia vyžadujú vysokú vstupnú investíciu.  Ale, našťastie, základné riešenia, ktoré ponúkame, sú plne funkčné a ekologicky udržateľné. 

takže v Helsinkách panuje vo veci inovácií politický konsenzus. 

SH: Je to veľmi funkčné mesto, dosť tu experimentujeme s inteligentným systémom mobility. Trend je, že ľudia sa skutočne chcú vyhnúť používaniu áut v meste, bývanie je veľmi energeticky úsporné a sme jedinou krajinou na svete, ktorá má už dlhšie celoplošne nainštalované smart metre v domácnostiach. Veľký boom zažíva solárna energia. Skôr by som sa pýtal, prečo stále nie sme dostatočne chytrí, aby sme prestali používať fosílne palivá? 

kto prišiel s tou agendou? Bol to súkromný investor, mesto, či vy? 

SH: Vždy sme mali za cieľ byť energeticky efektívni a využívať obnoviteľné zdroje energie. Podporuje to legislatíva krajiny. Druhá vec je, že takto orientované spoločnosti sú vo Fínsku absolútny top. Aj tu funguje zdravá konkurencia a po desaťročia sa fínske firmy predbiehali, kto príde s energeticky úspornejším riešením. Výbornú pozíciu máme aj vďaka spoločnosti Nokia, ktorá tomu celému dala akceleráciu. V posledných desaťročiach zažívame skutočný boom. Mestá si dávajú jasné ciele a trochu v ich dosahovaní súťažia. Napríklad do roku 2035 chcú Helsinki dosiahnuť nulovú produkciu emisií. Je do toho zapojené i vedenie mesta.  

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite