Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Duša gitary

.peter Bálik .spoločnosť

Chce sa vaše dieťa učiť hrať na akustickej gitare? Ak ste vysadený na kvalitu, nemusíte rovno siahnuť po svetovej značke. Vo svojej cenovej kategórii dobre obstoja aj tie slovenské gitary.

Duša gitary BORIS NÉMETH Výrobca akustických gitár Martin Klema stojí s jedným zo svojich modelov v dielni v Dubnici nad Váhom.

nemusíme dať na slovenský výrobok trikolóru, aby sme podporili jeho predaj. Niektoré veci sa predávajú samy. Napríklad akustické gitary. Netreba si kupovať drahú gitaru vychytených značiek ako Martin, Taylor alebo Takamine, navštívili sme dve slovenské fabričky – Dowinu a Klema, ktoré sériovo vyrábajú svoje gitary a robia to tak dobre, že o nich počuť aj v zahraničí.

gitary spod Devína

V Devínskej Novej Vsi stojí budova, na ktorej  je veľké písmeno D. Pre mnohých je to len štvrté písmeno abecedy, nič výnimočné. Za jej dverami sa nachádza firma, ktorá vyrába gitary, posiela ich do celého sveta a dokáže konkurovať veľkým značkám. Na sociálnych sieťach napríklad nájdeme video, na ktorom anglickí hudobníci porovnávajú drahú gitaru značky Martin za tritisíc eur so základnou gitarou Dowin a- model Puella za 300 eur a výsledok testu je ohromujúci. „Fascinating!“ hovorí profesionálny hráč o najlacnejšom modeli Dowiny, ktorý sa vyrovná drahej americkej značke a pritom stojí len zlomok jej ceny. 

Za týmto úspechom stojí šéf Dowiny Stanislav „Petko“ Marinov (SPM). Zašli sme za ním do fabričky v Devínskej Novej Vsi.  SPM je vitálny sivovlasý šesťdesiatnik s pozoruhodným životným príbehom. Časť života strávil  ako vysokoškolský učiteľ  na Stavebnej fakulte STU, no po večeroch vyrábal husle. Naučil sa to na majstrovskej husliarskej škole v Luboch pri Chebe. Venoval sa tomu desiatky rokov, no čoraz viac ho oslovovala gitara. Na Stavebnej fakulte kedysi skúmal vlastnosti materiálu, z ktorého sa vyrábajú  husle aj gitary. Akustickému drevu. „Môj kolega mal k dispozícii akustické laboratórium. Tam som postupne  prichádzal na to , ako súvisí konečná zvuková kvalita strunových nástrojov s merateľnými  fyzikálno-mechanickými charakteristikami dreva. Na základe mnohých  pokusov som zistil, že na výber toho najlepšieho materiálu nebudem potrebovať drahé a objemné meracie aparatúry, postačí mi získaný cit  v prstoch a sluch.  Tak ako to robil kedysi Antonio Stradivari. Celý projekt Dowina story je teda zhmotnením výsledkov mojich univerzitných experimentov a selekcie dreva pre vyše 60-tisíc doteraz vyrobených gitár. “  

„Ja vlastne predávam v prvom rade radosť. Gitary sú hračky pre dospelých.“

Po revolúcii opustil univerzitu  a založil firmu na distribúciu hudobných nástrojov, ktorej sa venoval do roku 2006. Distribuoval produkty špičkových  svetových firiem, no jedného dňa si povedal, že stačí. Tento biznis ho už vnútorne nenapĺňal a postupne sa vrátil k pôvodnej predstave o svojom poslaní. Pustil sa do gitár. Už dlhšie mal v hlave rozpracovaný koncept výroby akustických gitár. Nazval ich Dowina podľa vôbec prvého historického záznamu o hrade Devín, pod ktorým dodnes žije. S. P. Marinova fascinuje história, aj preto jeden z modelov gitár nazval Amber Road, čiže Jantárová cesta. Tá viedla v antike pozdĺž Moravy popod starodávny Devín.  

Ešte pred rozbehom výroby na Slovensku si overil skúsenosti z laboratória a zo stavby  majstrovských huslí v technologicky vyspelej  továrni kórejskej firmy Cort v severnej Číne, kde má dodnes status akustického poradcu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite