Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Útek z Afriky, útek z chudoby

.michal Oláh .spoločnosť

„Ibi, ty si tu najlepší Slovák. Postíš sa, dávaš almužnu, si spravodlivý, nepiješ a pracuješ každý deň 10-12 hodín,“ žartujeme často s naším moslimským priateľom. Vždy sa len skromne usmeje a niekam ujde. Je dobrým vzorom pre celú našu komunitu RESOTY už sedem rokov.

Útek z Afriky, útek z chudoby Michal Oláh Čistenie darovaných kaprov. Spoločná práca je základným pravidlom komunity RESOTY. Zľava Ibi, vzadu Michal Oláh a vpravo vpredu Ferko. Moslim, kresťan a ateista pri spoločnej práci pre celú komunitu.

ibi je pôvodom berber zo severnej Afriky. Prišiel k nám ako utečenec pred chudobou. Po čase sme ho zamestnali ako správcu budovy útulku. Popri technickej zručnosti, vďaka ktorej dokáže opraviť, zamurovať, zrenovovať a zveľadiť všetko, čo sa mu dostane pod ruky, je aj dobrým človekom, priateľom a  veľkou oporou našej komunity. Má príjemné vystupovanie. Bol osobným priateľom Antona Srholca, bol s ním v kontakte do posledných dní jeho života. Mnohé manuálne  práce, v ktorých bol don Srholec veľmi zručný, vďaka svojmu 10-ročnému pobytu v jáchymovských lágroch, dnes vykonáva práve Ibi. Okrem súr (veršov z Koránu), ktoré nám rád na sviatky spieva,  sa radi spoločne modlíme k jednému spoločnému Bohu.

Náš rozhovor prebehol v prestávkach medzi rýľovaním záhrady, deratizáciou izieb a triedením potravín z Katolíckej charity. Nakoniec sme sa museli zamknúť do kancelárie, inak by si nenašiel počas dňa ani hodinu času, v ktorej by od neho nikto nič nepotreboval. Taký je Ibi. Prirodzene nás zaujímala jeho púť z Afriky na Slovensko, čo ho tu postretlo, s akými pocitmi tu žije

prečo si prišiel na Slovensko, čo ťa viedlo k výberu chudobnej postkomunistickej krajiny v čase, keď sa preberala z traumy totality? Nelákalo ťa viac Nemecko, Francúzko alebo Veľká Británia? 

„Na Slovensko som prišiel v roku 1992 pre chudobu v mojej krajine. V Maroku vtedy nebolo dosť práce. Najskôr som šiel do Francúzka za bratmi, tam som bol šesť mesiacov. Musel som odísť, nedostal som papiere. Potom som šiel do Prahy, kde som bol mesiac. Nič som si tam nevedel nájsť. Kamarát zo Slovenska mi poriadil Bratislavu. Ani som nevedel, kde to je, len som prišiel do Bratislavy na autobusovú stanicu. Mal som vtedy ešte marocký pas, pokiaľ mi ho na Račianskom mýte neukradli z lavičky. Šiel som na políciu, kde ma hneď zadržali a poslali do karanténneho tábora v Medveďove. Odtiaľ som po mesiaci zasa šiel do Bratislavy, kde ma zasa chytili, čo sa opakovalo asi 5-krát. Veľmi som si tu chcel nájsť prácu.“ 

„Nestačí povedať ,Alláhu akbar´,  aby som bol moslimom.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite