Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Free Lorenz!

.marína Gálisová .spoločnosť .tvár týždňa

Minulý týždeň v stredu sa stal skutok, ktorý sa naozaj stal: Výtvarník Ľuboš Lorenz odstránil z pamätníka obetiam druhej svetovej vojny v Košiciach symboly kosáka a kladiva. Vzápätí ho zatkla polícia.

Free Lorenz! ANDREJ BÁN

v čase uzávierky tohto čísla .týždňa bol Ľuboš Lorenz stále v cele predbežného zadržania ako podozrivá osoba. Lorenzov advokát získal informácie, že jeho klienta chcú odsúdiť v takzvanom superrýchlom konaní. Všeličo ide v tomto prípade akosi podozrivo superrýchlo.

Už ten rýchly zásah polície je zaujímavý. Keby sa takto rýchlo konalo v iných prípadoch, žilo by sa nám tu oveľa bezpečnejšie. Nuž, ale spoločenská nebezpečnosť výtvarníka, ktorý sa motá okolo pamätníkov, je zrejme veľmi vysoká...

A superrýchle konanie? Je to postup, ktorý je výrazom vôle – či skôr zvole – štátu, urobiť z Ľuboša Lorenza odstrašujúci príklad. Slovenské štátne orgány sú odhodlané odradiť každého, kto by ešte chcel siahnuť na nejaký ten kosák s kladivom, červenú komunistickú hviezdu alebo iné symboly komunizmu.

bránili by ste aj svastiku?

Pritom, o aký skutok išlo? Bolo to poškodzovanie kultúrnej pamiatky? Veď kosáky a kladivá ani len neboli pôvodné, boli to len ich lacné napodobeniny, vyrobené v mestskom podniku, ktorý spravuje zeleň. Hmotná škoda je zanedbateľná. Je to vandalizmus? Výtržníctvo toho typu, ktorý poznáme z futbalových štadiónov? Sotva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite