Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Židia si odmietli pripomenúť holokaust, lebo pri koncentračnom tábore je na pamätnej tabuli fašistický pozdrav

.marína Gálisová .spoločnosť

Správa, že Zväz židovských obcí v Chorvátsku sa odmietol zúčastniť na spomienke na holokaust, prebehla médiami ešte v apríli a u nás až tak nezarezonovala. No jej posolstvo je dnes, keď Slovensko rieši kauzu kosáku a kladiva, dôležité.

Židia si odmietli pripomenúť holokaust, lebo pri koncentračnom tábore je na pamätnej tabuli fašistický pozdrav Darko Bandic/AP/SITA Sporná tabuľa je umiestnená na stene budovy v Jasenovaci, v blízkosti miesta vojnového tábora smrti v Chorvátsku. Nápis znamená „Pre vlasť pripravení!“ - čo je ustašovský pozdrav.

hovorca Zväzu židovských obcí v Chorvátsku sa vyjadril, že neúčasť na spomienkovej akcii je protest proti tomu, ako sa v chorvátskej politike a celkovo vo verejnom živote relativizuje zlo, čo napáchal chorvátsky ustašovský režim. Bol to pronacistický režim, v Chorvátsku vládol od roku 1941 do roku 1945. Za tohto režimu boli v Chorvátsku brutálne vraždení Židia, Srbi, Rómovia a aj chorvátski odporcovia nacizmu. Spomienka na obete režimu sa každoročne koná v bývalom koncentračnom tábore Jasenovac, ktorý ustašovci založili a zavraždili v ňom okolo 700-tisíc ľudí – a to je zrejme ešte konzervatívny odhad, keďže presný počet historici nepoznajú, respektíve sa na ňom zatiaľ nezhodli.

Koncentračný tábor Jasenovac nie je však len pietnym miestom. Zároveň vyvoláva spory takého typu, že pre ne oficiálni predstavitelia chorvátskych Židov bojkotovali spomienku na holokaust. V decembri minulého roku tu umiestnili pamätnú tabuľu s menami 11 mien ľudí, ktorí nezahynuli v tábore ani nepadli v druhej svetovej vojne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite