Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mier v Stolaci

.boba Baluchová .spoločnosť .na cudzom mieste

Veľa našincov trávi každý rok dovolenku pri mori v niektorej z krajín bývalej Juhoslávie. Keď si odskočíte napríklad z Dubrovníka do Mostaru v susednej Bosne a Hercegovine, sotva by vám napadlo, že pred 25 rokmi tam vypukla občianska vojna s jedným z najdlhších obliehaní v novodobej histórii ľudstva

Mier v Stolaci Amel Emric/AP Photo/SITA Obyvatelia tejto balkánskej krajiny boli obeťami hŕstky politikov, ktorá vtedy vytiahla etnickú kartu.

žiadna z troch hlavných bojujúcich strán nebola víťazom. Naopak – všetci obyvatelia tejto balkánskej krajiny boli obeťami hŕstky politikov, ktorá vtedy (a v rámci každej predvolebnej kampane sa to môže zase zopakovať) vytiahla etnickú kartu.

Prastarí rodičia, ktorí si pamätajú na príčiny, priebeh a dôsledky druhej svetovej vojny, nás upozorňujú, že predchádzať konfliktom možno len vtedy, ak pred minulosťou nezavrieme oči. Nuž ale o udalostiach z rokov 1992 – 1995 sa na školách v Bosne a Hercegovine neučí.

Celkovo tamojšie školstvo ľudí skôr rozdeľuje než spája. Podľa ústavy, ktorú prijali po uzavretí Daytoského mieru v roku 1995 a mala byť dočasná, majú obyvatelia právo na vzdelanie vo vlastnom jazyku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite