Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský horolezec v zóne smrti prehral zápas o život

.michal Novota .spoločnosť

Vlado Štrba z expedície Everest Hardway 2017 v piatok začal výstup na vrchol Everestu z Južného sedla po klasickej trase. Včera popoludní sa na južnom vrchole vo výške 8 700 m otočil a po dramatickej záchrane dnes podvečer zomrel.

Slovenský horolezec v zóne smrti prehral zápas o život Archív Expedície Everest Hardway 2016 Vladimír Štrba v druhom výškovom tábore pod Mount Everestom, vpravo hore Južné sedlo.

už predtým Vlado urobil rozhodnutie nenastúpiť do pôvodne plánovanej výstupovej trasy – Boningtonovej cesty (Hardway) cez juhozápadnú stenu Mount Everestu, o ktorú sa vlani pokúšal s lezeckým partnerom Zoltánom Pálom. Po hustom snežení a pozorovaní podmienok v stene z druhého výškového tábora vo výške 6 400 metrov usúdil, že jeho tohtoročný sólo pokus v tejto stene by bol príliš riskantný. Dobre pripravený a aklimatizovaný sa teda rozhodol vystúpiť na vrchol najvyššej hory sveta bez pomocného kyslíka po klasickej výstupovej trase prvolezcov z roku 1953.

V treťom výškovom tábore na novej trase zistil, že mu zmizol vopred pripravený a zásobený stan, ale s pomocou agentúry si na prenocovanie vybavil nepoužitý stan inej expedície. Do štvrtého tábora vo výške 7 900 metrov dorazil v stredu a čakal na vhodné podmienky na finálny výstup. Tu, už v zóne smrti, dvakrát prenocoval a v piatok spolu so skupinou šerpov začal stúpať smerom k vrcholu. V sobotu popoludní nášho času (časový posun oproti Nepálu je +3:45) Vlado satelitným telefónom oznámil, že sa otočil na Južnom vrchole vo výške 8 749 metrov, kam vystúpil bez pomocného kyslíka (!). Postup musel byť veľmi pomalý, ďaleko za hranicou odporúčaného času na otočku smerom dole. Hlas mal však zrozumiteľný. Na kopci už vládla noc a teplota prudko klesala.

Podarilo sa nám s ním spojiť ešte raz. Situácia sa zhoršovala, potom zrejme nastala dezorientácia. Mozog bez prísunu kyslíka prestane premýšľať racionálne. Posledná Vladova poloha odkazovala na tzv. Balkón vo výške 8 400 metrov, bolestne ďaleko od štvrtého tábora pod ním. Vlada sme nútili šliapať dole, nič iné sa nedá robiť. Potom sme stratili kontakt. Zostala len nádej v podobe lokálneho šéfa agentúry Subina Thakuriho, ktorý ešte v noci vybavil záchranný tím šerpov. Pribalili si kyslíkovú bombu a regulátor. Jeden zo šerpov ho mal v prípade potreby doslova „dokopať dole.”

Nastalo hrozné informačné ticho. Dnes ráno nepálske médiá oznámili, že na spomínanom Balkóne nadránom zahynul americký horolezec, príčina smrti nie je jasná. Viacero ďalších je pre zlé podmienky a najmä výškovú chorobu v problémoch. Dostávali sme nejasné správy o tom, že Vlada našli vyššie, ako pôvodne uvádzal. A že má vážne omrzliny. Až dnes na obed sa potvrdilo, že je to on a že sa podľa všetkého vo veľmi vážnom stave nachádza v Južnom sedle. Ale bol pri vedomí.

Neskôr k nám prišla správa, že ak sa jeho stav trochu zlepší, máme prísľub jeho evakuácie do tretieho a druhého tábora, kde by ho mohol odviezť vrtuľník. Tri noci v zóne smrti (a potenciálne štvrtá) však nedávali sľubnú prognózu. Tá sa, žiaľ, naplnila dnes podvečer miestneho času, keď Vlado skonal v stane štvrtého tábora.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite