Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Problém Birmingham

.marína Gálisová .spoločnosť

Ako je možné, že toľko teroristov pochádza z piatich okrskov Birminghamu? Spojené kráľovstvo dostalo správu o vývoji svojej „teroristickej scény“ a môže sa chytať za hlavu.

Problém Birmingham Tristan Potter/profimedia 5. februára 2017, Birmingham: Moslimovia počas nedeľných modlitieb v centrálnej mešite v Birminghame.

v Birminghame žije 234-tisíc moslimov. Z tohto mesta pochádza 39 usvedčených a odsúdených moslimských teroristov. Toľko teroristov nevyšlo ani dohromady z celého Západného Yorkshiru, Manchesteru s okolím a Lancashiru – pritom v týchto oblastiach spolu žije 650-tisíc moslimov.

A pozor – Birmingham má 9 500 okrskov. Konkrétnych päť – naozaj iba päť! – z nich bolo schopných „vyprodukovať“ až 26 teroristov. To je desatina z počtu moslimských teroristov, ktorí boli odsúdení v celom Spojenom kráľovstve. Píše sa to v tisícstranovej správe o teroristických činoch, za ktoré boli v Spojenom kráľovstve odsúdení jej občania. Správu zverejnil šéf britského boja proti terorizmu Mark Rowley a je znepokojujúca.

Ak sa dá nejaká oblasť Spojeného kráľovstva označiť za liaheň teroristov, tak práve Birmingham. Ako je to možné? Má Birmingham nejaké problémy, ktoré nemajú iné britské mestá?

Prvým problémom sú – klasicky – peniaze. Kvalitu života v tomto meste, ktoré patrí k britským (aj globálnym) centrám priemyslu, ovplyvňuje vývoj na trhoch. V poslednom období ekonomika Birminghamu skôr klesá. Až 16,5 percenta obyvateľov vo veku 16 – 64 rokov je nezamestnaných. Priemerný príjem obyvateľa Birminghamu bol v roku 2013 nižší ako priemerný príjem v Spojenom kráľovstve ako celku.

„Problém sa začína až tam, kde vznikajú sociálne a ekonomicky izolované štvrte.“

A kým v Spojenom kráľovstve je 9,7 percenta nekvalifikovaných ľudí, v Birminghame je ich až 15,5 percenta. Najmä tzv. nižšie vrstvy, ľudia s nižšou kvalifikáciou a bez nej, majú ťažké uplatnenie. Čo sa týka kvality života, medzi 12 najväčšími mestami Spojeného kráľovstva zaujíma Birmingham až 10. miesto. V meste sú oblasti s najnižšími príjmami a najväčšou nezamestnanosťou v celom Spojenom kráľovstve.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite