Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NASA ohlásila objav troch obývateľných planét. Má to jeden háčik

.michal Novota .spoločnosť

Na všetky tri by sme museli cestovať 39 rokov, a to rýchlosťou svetla. Tak ďaleko od nás sa smerom k súhvezdiu Vodnár nachádzajú.

NASA ohlásila objav troch obývateľných planét. Má to jeden háčik NASA/profimedia Podobne ako Jupiterove mesiace budú aj novoobjavené planéty fixované na svoju hviezdu, teda s jednou dennou a druhou nočnou stranou.

pre pozemšťanov, a nielen tých postihnutých vedou a sci-fi, je to dobrá správa. Tri exoplanéty (to sú planéty mimo našej slnečnej sústavy) obiehajú svoju materskú hviezdu v takzvanej obývateľnej zóne. NASA oznámila, že objav zahŕňa celkom sedem planét obiehajúcich okolo červeného trpaslíka TRAPPIST-1 (pomenovaná podľa Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope v La Silla, Čile), ktorý je menší ako naše Slnko. Môžete si to predstaviť tak, že kým Slnko je basketbalová lopta, hviezda TRAPPIST-1 je golfovou loptičkou. V realite len o niečo väčšia ako nám známa planéta Jupiter, zato oveľa horúcejšia.

Aj sedem planét systému TRAPPIST je preto v bezprostrednej blízkosti hviezdy a ich obežné dráhy v rozsahu niekoľkých dní. Pripomína to nočný pohľad na planétu Jupiter cez malý ďalekohľad zo Zeme. Vidíte veľký ovál pásmi pokrytej planéty a pri nej štvoricu mesiacov v jednej rovine s Jupiterom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite