Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priviezli ma zo Slovenska, povedala prostitútka pápežovi

.anton Vydra .spoločnosť

Španielsky denník El País uverejnil veľký rozhovor s pápežom Františkom, v ktorom opäť otvorene aj prekvapivo reagoval na novinárske otázky.

Priviezli ma zo Slovenska, povedala prostitútka pápežovi Andrew Medichini/AP/SITA Pápež František zastáva názor, že kňazi sú často od ľudí vzdialení. Mali by sa však o nich starať a byť ich pastiermi, budovať svoju citlivosť pre problémy bežných ľudí.

rozhovory s pápežom Františkom sú populárne okrem iného aj preto, lebo sa vyhýba kľučkovaniu a dokáže komunikovať jednoducho, s humorom, prípadne – ak treba – tak aj ostro a rázne. Tak je to aj v prípade rozhovoru pre španielsky denník El País.

Hoci pápež niekedy iba zopakoval to, čo už povedal viackrát predtým, jeho vyjadrenia mali opäť nádych aktuálnosti. Vrátil sa napríklad k problému klerikalizmu, ktorý považuje za sociálne anestetikum duchovných pastierov a za najnebezpečnejšiu chorobu dnešných kňazov. „Ja som tu a ľudia sú títo tam. No ty si predsa pastierom tých ľudí! Ak sa o nich nestaráš, ak si sa vzdal toho, aby si sa o nich staral, potom by si si mal zbaliť svoje kufre a odísť,“ apeloval pápež na duchovných, ktorí stratili citlivosť pre problémy bežných ľudí.

„Kde nie je integrácia, tam vznikajú getá.“

Na otázku, ako hodnotí Donalda Trumpa ako prezidenta, odpovedal pápež zdržanlivo: nechce predčasne súdiť ľudí, radšej si počká na Trumpove konkrétne činy. Až na základe toho si o ňom bude utvárať názor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite