Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filozof Jan Patočka – hovorca Charty ´77

.anton Vydra .spoločnosť

Česká televízia odvysielala na svojom druhom kanáli nový dokumentárny film Borisa Jankovca Jan Patočka: darovat smrt.

Filozof Jan Patočka – hovorca Charty ´77 ceskatelevize.cz Aktívna činnosť v politickom živote ako hovorcu Charty ´77 spravila z Patočku človeka, ktorý ukázal, čo znamená čin.

boris Jankovec už jeden dokument o českom filozofovi natočil. Bolo to v roku 2015 a volal sa Jan Patočka o duši a politice. Jankovec vyštudoval estetiku a doktorát si robil na Ústave filozofie a religionistiky Filozofickej fakulty UK v Prahe, kde sa zaoberal dielom Edmunda Husserla, Martina Heideggera a ich priameho žiaka Jana Patočku.

Nový dokumentárny film sa zameriava najmä na Patočkovu aktivitu v Charte ´77. Vo filme prehovorí okrem mnohých iných aj Václav Havel, ktorý pripomína, že o Patočkovi sa ako o hovorcovi Charty uvažovalo celkom prirodzene. Patočka túto úlohu prijal, hoci tušil, že s tým súvisí obrovské nebezpečenstvo. Havel to vnímal ako jeho vnútorné rozhodnutie, že chce činom spečatiť to, o čom po celé roky predtým učil a o čom teoreticky písal.

„V Paríži som sa stretol s veľkou filozofiou, v Berlíne som sa spolitizoval.“

Svoju rolu hovorcu vzal Patočka vážne. Na jednej strane chránil signatárov (profesor Jan Sokol spomína, že nikdy neprijal podpis od študentov, a to preto, aby ich ochránil), na druhej strane obchádzal mnohé vedecké kapacity s prosbou o podporu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite