Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudské práva pre všetkých alebo Darujte knihu svojej pôrodnici

.marína Gálisová .spoločnosť

Rozhodli sme sa, že si Deň ľudských práv pripomenieme netradične. Každý z vás môže pomôcť, aby boli rešpektované ľudské práva žien a detí v pôrodniciach. Ako?

Ľudské práva pre všetkých alebo Darujte knihu svojej pôrodnici Natália Ložeková

vydali sme knihu Ešte netlačte s podtitulom Všetko, čo potrebujete vedieť o rodení na Slovensku a prosíme vás, aby ste ju pomohli dostať do pôrodníc po celom Slovensku. Je to kritická kniha, ale naozaj patrí do rúk zdravotníkom. Sme totiž pevne presvedčení, že sa aj medzi nimi nájde dosť ľudí, ktorí citlivo vnímajú zlé pomery v slovenskom pôrodníctve, potrebujú len viac motivácie a podpory, aby začali so zmenami.

Mnohým zdravotníkom môže naša kniha pomôcť, aby tieto problémy pomenovali a upozornili na ne. Dajme im možnosť, aby si ju prečítali.
Knihu môžete kúpiť cez tento formulár a uviesť v ňom pôrodnicu, ktorej ju chcete poslať. Táto pôrodnica knihu v priebehu dní dostane.

Prečo štartujeme našu iniciatívu práve v Deň ľudských práv? Existuje chybný predpoklad, že v záujme narodenia zdravého dieťaťa má zdravotnícky personál urobiť čokoľvek. Lenže toto „čokoľvek“ veľmi často vyústi do porušovania ľudských práv – matky i dieťaťa – a zároveň, čo je veľmi dôležité, ide priamo proti poznatkom vedy.

O čo ide? O voľbu pôrodnej polohy, o vykonávanie nástrihov bez súhlasu, prípadne rovno napriek nesúhlasu rodiacej ženy, o kruté oddeľovanie novorodenca od matky, o nedostatočnú starostlivosť o ženu a dieťa v šestonedelí. Tieto, ale aj iné praktiky sú veľmi škodlivé, často úplne jasne porušujú ľudské práva dieťaťa aj matky – hoci sa tak deje zdanlivo v ich záujme

Knihu môžete darovať aj priamo konkrétnemu zdravotníkovi alebo zdravotníčke a pripojiť aj venovanie. Veríme, že darovaním knihy prispejete k zlepšovaniu slovenského pôrodníctva.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite