Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odišiel veľký filozof

.anton Vydra .spoločnosť

Vo veku 74 rokov zomrel veľký filozof súčasnosti Zdeněk Neubauer. Jeho texty som mal rád, lebo sa vedel s ľahkosťou pohybovať medzi vedou, filozofiou, umením i poéziou.

Odišiel veľký filozof Vojtěch Sedláček/Wikimedia

len minulý týždeň som si kúpil jeho poslednú knižku Boschův triptych v zrcadle Písma. Čítam v nej: „Světelnou, do dálky zářící branou spásy se tedy nevstupuje do čiré světelné, odtělesněné, duchovní skutečnosti! Ani blažení, zprvu namáhavě vláčeni anděly, postupně sami kráčející tunelem k světlu, nejsou žádné éterické bytosti – odtělesnění duchové či mihotavé ‚dušičky‘, ale solidně tělesné postavy z masa a kostí.“ Tak to na Boschovom triptychu Záhrada pozemských rozkoší vnímal on, človek, ktorého fascinovali prírodné vedy, biológia, poézia, umenie i filozofia.

Zdeněk Neubauer (1942 – 2016) bol človek s neuveriteľným rozhľadom. Dokázal sa zaujímať tak o aktuálne problémy genetiky, sveta baktérií a húb, ako aj náhle „prepnúť“ a ponoriť sa do sveta „starej vedy“, napríklad keď v knihe O čem je věda? rozoberal spis Mikuláša Kuzánskeho Trialogus de possest. Toto prechádzanie nie od dneška do minulosti, ale skôr prechádzanie sa medzi prítomnou a minulou vedou bolo preňho typické.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite