Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň je pri dráme na Evereste (aktualizované)

.michal Novota .spoločnosť

Slovenských horolezcov Vlada Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe na Mount Everest zasiahla lavína. V týchto chvíľach prebieha záchranná akcia. Priamo spod Everestu píše Michal Novota.

.týždeň je pri dráme na Evereste (aktualizované) Michal Novota

slovenských horolezcov včera po nástupe do Boningtonovej cesty zastihla silná snehová búrka. Aby to nebolo ľahké, zasiahla ich aj lavína, ktorá Zoltánovi Pálovi poranila oči.

Horolezci zostali uväznení v bivaku na plošine 4. tábora bývalej Boningtonovej výpravy, vo výške 7 200 metrov n. m.

Ráno dorazilo do základného tábora volanie o pomoc. Terén sa stal mimoriadne lavinózny. Podarilo sa však zorganizovať výpravu štyroch šerpov, ktorých vrtuľník pred pár minútami vyniesol do 2. tábora.

Vlado aj Zoltán sú v kontakte so základným táborom, zostávajú v psychickej pohode a čakajú na záchranu. Šerpovia by k nim mali doraziť podvečer.

Počasie sa kazí a začína snežiť.

UPDATE 14:30: Šerpovia už majú vizuálny kontakt s našou dvojicou, ktorá je v poriadku. Ešte dnes ich skúsia dostať do druhého tábora, zajtra ich vrtuľník transportuje z C2 do Káthmandu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite