Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Postoje statočnej ženy

.andrej Bán .spoločnosť

Nedávno dostala spoločne s ďalšími trinástimi ženami z celého sveta Cenu za statočnosť od amerického ministra zahraničia Johna Kerryho. Zuzana Števulová.

Postoje statočnej ženy Andrej Bán Zuzana Števulová, právnička a riaditeľka mimovládnej organizácie Liga za ľudské práva. Upozornila na zásah policajtov v tábore v Medveďove, minister vnútra ju chcel za to nechať odvolať. Namiesto toho si pred dvoma týždňami vo Washingtone prevzala Cenu za

ako bolo v Amerike?

Výborne, mám to tam rada. Bola som tam v roku 2014 na študijnom pobyte, ktorý sa týkal multikultúrnej americkej spoločnosti. Videla som, ako integrujú novoprichádzajúcich ľudí a ako tam fungujú komunitné vzťahy, vzťahy s políciou, s rôznymi organizáciami, ako to celé „hrá dokopy“. A teraz nám dali k oceneniu aj týždňový vzdelávací program, ktorý bol ušitý na mieru mojim potrebám. Navštívili sme Alabamu, konzervatívny štát na juhu, mesto Huntsville, jedno z centier NASA, kde pôsobí veľa rôznych cudzincov. A starosta sa rozhodol, že spraví z mesta výstavné miesto ich inklúzie, začlenenia. Blízko je Mexiko, je tam aj veľa Latinoameričanov. A funguje to.

ako si sa dozvedela, že ti minister Kerry udelí cenu a aké pocity si mala?

Bola som najprv veľmi prekvapená. Aj keď, nominovala ma americká ambasáda pred Vianocami, s mojim súhlasom. A práve na seminári venovanom utečencom v marci mi prišla SMS, kde mi to potvrdili, že ma vybrali medzi 14 ocenených žien z celého sveta. Až do posledného momentu, kým som tam neodletela, som tomu neverila (smiech). Už v minulosti nominovali na Slovensku ženy, ktoré mali výrazné aktivity: napríklad Zuzku Wienk, Zuzku Čaputovú, Oľgu Pietruchovú. Ja som ju získala ako prvá. A cením si, že je to v jasnej väzbe na moje aktivity v súvislosti s utečencami, kvôli postojom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite