Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odkaz totálneho Johana

.peter Bálik .filip Olšovský .spoločnosť

Vo štvrtok poobede zomrel Johan Cruyff. Legenda svetového športu a tvorca futbalovej filozofie, ktorú dodnes nik neprekonal.

Odkaz totálneho Johana Koen van Weel/AFP/profimedia Bývalý holandský reprezentant a tréner FC Barcelona Johan Cruyff.

.to slovné spojenie k jeho menu úplne prirástlo. Znie zaujímavo tak pre športového analfabeta, ako aj pre futbalového nadšenca. Totálny futbal. Ako akási finálna fáza vývoja najpopulárnejšej loptovej hry, ktorej sa stal amsterdamský rodák celoživotným veľvyslancom.

Najprv ako hráč, keď sa začiatkom sedemdesiatych rokov stal pilierom systému svojho krajana, trénera Rinusa Michelsa. Ten slávnu taktiku totálneho futbalu odpozeral od bývalého trénera Ajaxu Amsterdam Jacka Reynoldsa. Bol to však Michels, ktorý dal novému poňatiu futbalu zapamätateľnú tvár. Tak v Ajaxe, ako aj v holandskej reprezentácii, ktorej k zlatu na MS v roku chýbal len kúsok.

„Počas svojho sedemročného trénerského pôsobenia vyhral celkovo jedenásť trofejí.“

Totálny futbal bol revolúciou, ktorej vplyv na futbal ako taký dodnes nič neprekonalo. Michels s Cruyffom prišli so systémom, v ktorom – úplne zjednodušene povedané – všetci na ihrisku bránia a všetci (s výnimkou brankára) útočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite