Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Návrat do bostonskej diecézy

.marína Gálisová .spoločnosť

Oskarová krimidráma Spotlight zdvihla adrenalín nielen filmovým fanúšikom. Opäť rozvírila aj debatu o zneužívaní detí kňazmi.

Návrat do bostonskej diecézy Casey Curry/Invision/AP/profimedia Herecké obsadenie amerického filmu Spotlight (v slovenskom preklade Sledovačka).

.sledovačka, ako film nazvali v našich končinách, totiž nie je fikcia. Vychádza zo skutočnosti.

Skutočný príbeh sa od toho filmového v podstate nelíši. Jeho kolektívnym hrdinom je investigatívny tím reportérov z časopisu The Boston Globe, známy aj pod názvom Spotlight. Tento tím odhalil v rokoch 2001 a 2002 sexuálne škandály v bostonskej diecéze a zverejnil informácie o trestnom stíhaní katolíckych kňazov.

Výsledkom bolo, že pozornosť sa upriamila na problémy v diecéze a na škandalózny spôsob, akým sa to tamojšia hierarchia pokúšala zakrývať. To, čo odhalili v Bostone, však zďaleka nebolo len regionálnym „špecifikom“. Nebyť článkov v The Boston Globe, za ktoré dostala redakcia v roku 2003 Pulitzerovu cenu za službu verejnosti, mnoho zla by zostalo ukrytého a nepotrestaného.

začal to jeden zvedavý novinár

Ako sa to celé začalo? S príchodom jedného nekonvenčne uvažujúceho novinára.

V roku 2001 prijali do redakcie časopisu The Boston Globe nového editora, Martyho Barona. Baron (ktorého vo filme hrá Liev Schreiber) prišiel z Floridy, kde predtým pracoval v The Miami Herald. Mal za sebou pôsobenie aj v The Los Angeles Times alebo The New York Times. Meno si získal prácou na viacerých dôležitých a kontroverzných témach – napríklad aj na článkoch o vynútenom návrate maloletého utečenca Eliána Gonzáleza na Kubu.

„Sotvakto mohol tušiť, akú lavínu dá The Boston Globe do pohybu. Na jej konci bola celosvetová kríza katolíckej cirkvi.“

Marty Baron nastúpil do redakcie The Boston Globe už ako vyprofilovaný novinár s dobrým renomé a čuchom na silné príbehy. Koncom júla 2001 sa z pozície editora rozhodol, že treba pokračovať v podrobnom skúmaní príbehu istého katolíckeho kňaza, otca Johna Geoghana, ktorý bol obvinený zo sexuálneho zneužívania. Geoghanov prípad sa dokonca dostal pred súd, ale sudca vydal príkaz, ktorým zamedzil zverejňovaniu osobných záznamov tohto kňaza. Baron sa rozhodol, že to nenechá len tak, a nasadil naňho investigatívny tím.

„Na Floride bolo totiž prakticky všetko verejne dostupné,“ vyjadril sa Walter Robinson, jeden z tímu „sledovačky“ investigatívnych reportérov The Boston Globe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite