Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia možno zostaví vládu

.štefan Hríb .spoločnosť

Nádej pravice a dvojnásobný minister, ktorý nemal strach ísť proti organizovanému zločinu. Dnes kandiduje u Matoviča. Daniel Lipšic.

Opozícia možno zostaví vládu Boris Németh Daniel Lipšic, dnes na kandidátke Obyčajných ľudí, pred Národnou radou Slovenskej republiky.

.štefan Hríb pred parlamentnými voľbami vyspovedal Daniela Lipšica. Prečo to s ním dopadlo tak, ako to dopadlo?

Keby som nežil posledných päť rokov, volil by som teba. No dnes si na Matovičovej kandidátke, ktorý je pre mňa po mnohých nedospelých prejavoch úplne neprijateľný. Čo sa to stalo?

Určite by si mal ísť voliť. A vyber si toho, kto ti je najsympatickejší.

Mňa teraz nechaj tak. Čo sa stalo s tebou?

Odišiel som z KDH, pretože som po voľbách v roku 2012 zistil, že je tam síce veľa dobrých ľudí, ale šanca niečo na strane zmeniť bola minimálna. Preto sme skúsili vlastnú stranu. Nebola zatiaľ veľmi úspešná – aj pre vonkajšie okolnosti, ale aj pre naše chyby.

Čo bola tá chyba? To, že ste zobrali ľudí z SaS?

To bola naša najväčšia chyba.

Vraveli ste, že chcete spájať. Čo bolo na tom chybné?

Vyzeralo to dobre. Ale spájanie musí byť uveriteľné, autentickosť v politike je veľmi dôležitá. A toto uveriteľné nebolo. Boli to dva svety. Nechcem ich hodnotiť, dal som si záväzok, že do volieb nebudem útočiť na iné opozičné strany.

A čo sa stalo potom?

Po vzniku kauzy CT sme začali s protestmi. Vtedy vznikol nápad, aby sme sa spojili do trojkoalície. Potom sa však Sulík rozhodol ísť sám, pretože podmieňoval vznik trojkoalície tým, že nájdeme známeho lídra. To mohla byť Iveta Radičová, no nepodarilo sa to.

Skončili ste teda pri dvojkoalícii. Ty, dlhoročná nádej pravice, dvojnásobný minister, si na kandidátke človeka, ktorý poslal ľudí Novembra na detektor lži, a potom si nahrával opozičného partnera.

Pre mňa je najdôležitejší záujem krajiny. A tým je, aby Fico nevládol. Na druhom mieste je to, aby bolo v parlamente čo najviac čestných a odborne zdatných ľudí. A tí sú na našej kandidátke. Chcel som ísť na jednu kandidátku, lebo hrozí prepad hlasov. Ak by ich prepadlo 6,9 percenta, Fico bude vládnuť. To mám riskovať, aby som naplnil moje ego? Povedal som však, že ak nebudeme mať sedem percent hlasov, vzdám sa mandátu. A to platí.

Nova mala ambíciu mať viac ako sedem percent. Ako je možné, že už aj v spojení s Matovičom sa obávate, že ich nedosiahnete?

Lebo po vzniku strany Nova sme nespravili len chyby. Sprevádzali nás aj pomerne tvrdé vonkajšie okolnosti. Myslím, že voči nikomu v tejto krajine nebola vedená taká špinavá kampaň ako voči mne.

To súhlasím. Ako si to vysvetľuješ?

Pri vyšetrovaní Gorily sme šliapli na otlak finančným skupinám. Bola to preto kombinácia pomsty a strachu, aby som sa náhodou nevrátil. Do toho investovali milióny eur. Druhá vonkajšia okolnosť bola mediálna. Smer zakázal komukoľvek zo strany ísť so mnou do akejkoľvek relácie.

Lebo?

Aby sme nedostali mediálny priestor.

Ale prečo práve ty?

Lebo sme sa najtvrdšie vymedzovali proti Smeru.

Voči Smeru či voči finančným skupinám?

V tomto prípade voči Smeru. Odhaľovali sme ich kauzy.

Fico nejde do diskusie takmer s nikým.

Ide s Figeľom či Bugárom. A Kaliňák chodí s Procházkom či s Luciou Žitňanskou. So mnou nebol v diskusii štyri roky.

Povedal si, že si voči Nove cítil diskreditačný tlak pre finančné skupiny. Hovoríš, že vaše potenciálne percentá stlačila Penta?

Bolo to aj vinou našich chýb, ale aj pre vonkajší tlak.

A za ním stále Penta?

Sčasti. Opýtaj sa Toma Nicholsona, čo povedal Haščák, keď sa s ním naposledy rozprával. Kto je stále nepriateľ číslo jeden? A budem ním stále.

Kvôli začatiu vyšetrovania Gorily?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite