Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už sa na to nedalo pozerať

.anton Vydra .spoločnosť

Gréckokatolícky biskup Milan Lach napísal otvorený list, v ktorom vyzýva premiéra a ministra zdravotníctva, aby neodkladne riešili zlú situáciu zdravotných sestier.

Už sa na to nedalo pozerať Radoslav Maťaš/SITA Pomocný prešovský biskup Milan Lach podporuje zdravotné sestry. Je totiž zodpovedný za pastoráciu v zdravotníctve.

obraciam sa na predstaviteľov štátnej moci, osobitne na predsedu vlády Slovenskej republiky Róberta Fica a na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby neodkladne začali riešiť oprávnené požiadavky slovenských sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva, vyjadrené v dokumentoch práve prebiehajúcej celoštátnej iniciatívy, a okamžite zastavili zastrašovanie tých, ktorým jasne leží na srdci dobro pacienta a ich profesijná povinnosť a česť.“ Také sú slová gréckokatolíckeho pomocného biskupa Milana Lacha z otvoreného listu, ktorý uverejnil na stránke Konferencie biskupov Slovenska. Biskup Lach je totiž zodpovedný za pastoráciu v zdravotníctve.

„Slovensko začína masívne artikulovať to, čo mu sociálnodemokratická vláda nebola schopná poskytnúť.“

Popri aktuálnom štrajku učiteľov sú zdravotné sestry druhým pálčivým problémom našej spoločnosti, na čo sme v .týždni viackrát upozorňovali. Otvorený list biskupa to iba potvrdzuje.

Biskup Lach v liste píše: „Bohužiaľ, namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania poctivých, slušných ľudí, ktorí ešte našli v sebe statočnosť sa verejne angažovať. Týmto ľuďom nejde o politiku alebo politikárčenie. Ide im o dobro všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí majú právo na primerane kvalitnú, dostupnú a dôstojnú zdravotnú starostlivosť.“

Na otázku .týždňa, čo ho viedlo k napísaniu tohto listu, biskup odpovedal, že sa už na zlú situáciu zdravotných sestier viac nedalo pozerať a že nastal čas prehovoriť. „Máme sa zastať biednych a odkopnutých,“ povedal pre .týždeň biskup, „je to naše poslanie pastierov, biskupov a kňazov – zastať sa tých, ktorí nemajú nijaký hlas, lebo oň nik nestojí. Sociálna náuka Katolíckej cirkvi je v tomto jasná.“

Nebojácne stanovisko biskupa Milana Lacha možno len oceniť. Sme takisto presvedčení, že vláda Slovenskej republiky musí konať tak v prípade učiteľov a podfinancovaného školstva, ako aj v prípade zanedbanej situácie zdravotných sestier. Slovensko totiž začína masívne a jasne artikulovať to, čo mu chýba a čo mu sociálnodemokratická vláda nebola schopná počas svojho vládnutia poskytnúť: dôstojnejší život.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite