Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cibuľová polievka pre čiernu dušu

.martin Mojžiš .spoločnosť

Agenti tajných služieb majú narábanie s pravdou takpovediac v popise práce.​ Ak teda napíše agent knihu z oblasti literatúry faktu, skoro určite ide o manipuláciu s faktami.

Cibuľová polievka pre čiernu dušu Peter Tóth: Kauza Cervanová I., 512 strán, vydavateľstvo Dixit, 2015.

kniha Petra Tótha Kauza Cervanová I nepredstavuje nijakú výnimku z tohto užitočného všeobecného pravidla. Napriek tomu jej však venujme aspoň krátku recenziu. Tóth v nej totiž spomína náš časopis tak často, že keby sme ju celkom odignorovali, dalo by sa to chápať ako prejav nevďačnosti.

Kniha podáva oficiálnu verziu prípadu tak, ako si ju osvojili slovenské súdy a ako ju verejnosti podávala komunistická propaganda. Tóth tejto verzii verí a má na to plné právo. Je to síce nekritická viera fanatika, ale aj na to má právo.

peter Tóth

Autor knihy je bývalý novinár, ktorý musel v roku 2002 odísť z denníka SME pre dôvodné podozrenie, že je agentom SIS. Podľa názoru vtedajšieho šéfredaktora SME Milana Šimečku „čím hlbšie Tóth prenikal do prostredia tajnej služby aj podsvetia, tým menej bol schopný rozlišovať medzi pravdou a lžou“.

Tóthovým spravodajským mentorom bol Igor Cibula, považovaný za experta v oblasti dezinformácie, ale možno je to dezinformácia. V každom prípade, dezinformácia je zámerne skreslená informácia, v ktorej sa kombinuje pravda a lož s cieľom pôsobiť na predsudky potenciálnych recipientov. Tóth to robí pomerne kreatívnym spôsobom. Pravdivo cituje lživé dokumenty.

„Autor knihy nie je zaujímavý. Dušou knihy je totiž niekto iný - sudca Juraj Kliment.“

Obľúbeným Tóthovým zdrojom sú operatívne poznatky (nemajúce povahu dôkazov, čoho si je Tóth dobre vedomý) tajnej kriminalistickej akcie Kamera rozbehnutej podplukovníkom Pálkom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite