Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Paríž musí aj naďalej viesť normálny život

.anton Vydra .spoločnosť

Apokalypsa, zdesenie, hrôza, vyhlásenie vojny. Také boli výrazy, ktoré dominovali francúzskym novinám po teroristických útokoch. No bolo tu i odhodlanie nepoddať sa.

Paríž musí aj naďalej viesť normálny život Amr Nabil/AP/SITA Turisti pred zatvorenou Eiffelovo vežou. Dnes je prvý z troch dní národného smútku vo Francúzsku.

hľadali sa slová, citovali sa vyhlásenia predstaviteľov štátov, zverejňovali sa fotografie a videá, vyjadrenia svedkov. Koncertná sieň Bataclan zažila príšernú noc. A takisto ľudia na futbalovom štadióne a na ďalších miestach Paríža. Francúzsko sa zachvelo.

„Je to vojnový akt spáchaný proti hodnotám, ktoré bránime a proti tomu, čím sme: slobodnou krajinou. Je to pripravovaný vojnový akt,“ citovalo slová prezidenta Hollanda Le Figaro. „Je to absolútne barbarský čin,“ dodáva Hollande, no napokon povie: „Francúzsko je pevné a statočné a zvíťazí nad barbarstvom.“

Viaceré médiá odkazovali aj na Hollandove slová, že Francúzsko bude nemilosrdné v odvete voči Islamskému štátu: „Rodiny prežívajú zármutok, smútok, krajina trpí. Práve som vydal dekrét, ktorým vyhlasujem trojdňový národný smútok. [...] Francúzsko, keďže bolo zbabelo a násilne napadnuté, bude nemilosrdné voči barbarom Islamského štátu. [...] Moji spoluobčania, to, čo bránime, je naša vlasť a aj viac než len to. Sú to naše hodnoty humanity.“

Veľa priestoru dostávali očití svedkovia: „Počuli sme krik, všetci sa pokúšali ujsť, ľudia sa predbiehali... Bolo to peklo,“ hovorí jeden z nich, ktorý sa podobne ako iní najskôr nazdával, že ide o pyrotechnické efekty. „Zdalo sa mi, že explodovala stena, vzápätí sa rozhoreli svetlá. Strelci, ktorých som videl, mali tváre zahalené kapucňami a šálmi,“ uvádza pre Le Monde očitý svedok Benoît. Ďalší dodáva: „Ležal som v akejsi jame, dievča povedľa mňa bolo mŕtve. Všetci sú veľmi vyčerpaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite