Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skenovanie pyramíd

.anton Vydra .spoločnosť

Medzinárodný vedecký tím spustil experiment s využitím neinvazívnych a nedeštrukčných výskumných metód. Chce touto cestou preskúmať egyptské pyramídy. Prekvapia nás opäť faraóni?

Skenovanie pyramíd Hassan Ammar/AP/SITA Výskumníci chcú preskúmať egyptské pyramídy bez toho, aby do nich vyvŕtali jediný otvor.

to, že má nejaké tajomstvo 4 500 rokov, ešte neznamená, že ho nemožno vyriešiť...“ Tak má znieť motto nového výskumného projektu ScanPyramids, na ktorý sa podujalo niekoľko odborníkov z Egypta, Francúzska, Kanady a Japonska.

Projekt odštartovali 25. októbra – len pár dní pred 93. výročím veľkého egyptologického objavu, keď Howard Carter objavil 4. novembra 1922 Tutanchamónovu hrobku.

„Preskúmať srdce najväčších egyptských pyramíd bez toho, aby sme do nich vyvŕtali čo i len najmenší otvor.“

Využitím najnovších skenovacích metód (infračervenej termografie, detekčných metód využívajúcich mióny a použitím dronov pri fotogrametrii) chcú výskumníci dosiahnuť cieľ, ktorý opísali tak trochu poeticky: „preskúmať srdce najväčších egyptských pyramíd bez toho, aby sme do nich vyvŕtali čo i len najmenší otvor“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite