Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde sú ľavičiari? Kto sú ľavičiari?

.anton Vydra .spoločnosť

Zatiaľ čo si my lámeme hlavu nad otázkou, kde je dnes u nás protiváha politickej ľavice, francúzske ľavicové denníky naopak hľadajú novú definíciu ľavice a ľavicového intelektuála.

Kde sú ľavičiari? Kto sú ľavičiari? Europics/profimedia Umelecká inštalácia 500 mini-sôch Karla Marxa v jeho rodisku, nemeckom meste Trier.

známy novinár Nicolas Truong sa v Le Monde pýta, či ešte existujú ľavicoví intelektuáli. „Prečo o nich nepočuť?“ volá Truong a ešte viac ho udivuje vyprázdnená povaha ľavičiarov, ktorí sa mu najnovšie javia akísi „zakríknutí, uzavretí či tichí“.

Stále síce existuje pár výnimiek, hoci ich nie je veľa. Truong vymenúva: Régis Debray a časopis Médium , Alain Badiou a idea revolúcie či Edgar Morin a „politika civilizácie“. Sociálnu kritiku ešte živí Etienne Balibar pracujúci s pojmom egalitárskej slobody (l’égaliberté). Miguel Abensour sa usiluje oživiť „nového utopického ducha“. Jacques Rancière pokračuje vo svojej estetickej a politickej reflexii o „zdieľaní citlivého“. Pierre Dardot a Christian Laval sa pokúšajú prepájať nové interpretácie marxizmu.

„Netreba zabúdať ani na Thomasa Pikettyho a jeho kritiku nerovnosti v knihe Kapitál v 21. storočí.“

A ďalej je tu Bernard Stiegler a Marc Crépon, ktorí vypracovali „priemyselnú politiku ducha“, ktorou chcú bojovať proti kontrolným mechanizmom, ktoré sa snažia „získať si moc nad našimi túžbami a životmi“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite