Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Imrich je už emeritný biskup

.eva Čobejová .spoločnosť

Spišský pomocný biskup Andrej Imrich sa zriekol úradu a pápež František jeho zrieknutie sa prijal. „Vyhovel mi a som mu za to vďačný,“ povedal k tomu biskup Imrich.

Andrej Imrich je už emeritný biskup Dušan Hein / SITA Biskup Andrej Imrich (prvý zľava) na zasdnutí Konferencie biskupov Slovenska v roku 2011 na Donovaloch.
pre funkciu biskupa nie je 67 či 68 rokov vysoký vek, o dôchodok sa žiada až v 75. roku života. Aj preto nezvyčajné odstúpenie spišského pomocného biskupa vzbudzuje záujem i špekulácie.

Môže to byť gesto, ktoré má niečo naznačiť. Môže to byť signál, že treba niečo v slovenskej cirkevnej hierarchii zmeniť a môže to byť aj obyčajné ľudské vyčerpanie, ktoré Andrej Imrich zdôrazňuje. „Uvedomujem si, že v mojom veku psychické aj fyzické sily slabnú. Diecéza má dostatočný ľudský potenciál. Má dosť mladších kňazov, ktorí absolvovali postgraduálne štúdiá v zahraničí a sú rozhľadení po každej stránke,“ oznámil Andrej Imrich. „Svojimi schopnosťami i silami dokážu kvalite zastávať služby v Cirkvi, preto moje uvoľnenie z úradu vnímam ako správne.“

Odchádza generácia biskupov, ktorí zažili komunizmus, statočne vzdorovali mečiarizmu a prešli teda trochu inou školou života.

V tom vyjadrení je veľa pokory a aj veľa nádeje, že mladšia generácia duchovných dokáže dať Katolíckej cirkvi na Slovensku nové impulzy. Biskup Imrich má v mnohom pravdu, je tu naozaj veľa mladších kňazov, ktorí majú špičkové školy, prešli svet, poznajú aj iné pomery, ako sú na Slovensku. Napriek všetkému, odchod biskupa Imricha je v niečom veľmi symbolický. Odchádza generácia biskupov, ktorí zažili komunizmus, statočne vzdorovali mečiarizmu a prešli teda trochu inou školou života.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite