Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako Uber vyvolal protiuber

.iva Mrvová .filip Olšovský .tomáš Prištiak .boris Németh .spoločnosť

Pondelkový štrajk taxikárov sme sledovali z dvoch strán. Z auta organizátora protestnej jazdy, ako i z vozidla Uberu, ktorý v tom čase vozil mestom ľudí za polovičnú cenu.

Ako Uber vyvolal protiuber Boris Németh Taxikári krátko pred treťou poobede, počas niekoľkominutového pozastavenia kolóny na Moste SNP.

občianske združenie Únia taxikárov z Bratislavy existuje od roku 2012. Po približne roku svojej existencie zorganizovalo protestnú jazdu hlavným mestom, ktorou chcelo upozorniť na viacero problémov spojených s taxislužbami, ktoré štát prehliada. Približne siedmim stovkám taxikárov sa na niekoľko minút podarilo zablokovať dopravu a hlasno upozorniť na svoje požiadavky. Odvtedy ubehli vyše dva roky a z požiadavok bola splnená jediná - uzákonenie maximálneho možného veku vozidla, na ktorom je možné v taxislužbe jazdiť. Do už tak malého a stále menej výhodného rybníka odvtedy priskočili nové služby na čele s diskutovaným Uberom. Ten všetky štátne regulácie úspešne obchádza a taxikárov pripravuje o živobytie. Aj preto sa Únia taxikárov rozhodla, že dozrel čas na ďalšiu protestnú jazdu.

Taxikár s vytlačeným logom Únie taxikárov z Bratislavy, ktoré si autá v kolóne lepili okno.Taxikár s vytlačeným logom Únie taxikárov z Bratislavy, ktoré si autá v kolóne lepili okno.

„Od rána počúvam, že taxikári štrajkujú proti Uberu. Čo to má znamenať? Toto určite nie je štrajk proti Uberu," upresňuje hneď na úvod jeden z organizátorov. Po chvíli však tak či tak neodolá a spustí kritiku na najnovšieho konkurenta „tradičných“ taxikárov. „Uber je jednoznačne čierna firma. Akým právom môžu jazdiť jeho vozidlá neoznačené? Len preto, že si to nejaký Američan, alebo odkiaľ sú, praje?“ rozčuľuje sa. Za ním postupne pribúdajú autá, ktoré sa do dnešnej jazdy mestom plánujú zapojiť. Parkovisko pred petržalským Tescom sa však zapĺňa len pomaly. „Málo nás je, málo. Pred dvoma rokmi to tu bolo plné,“ bavia sa medzi sebou taxikári.

Taxikári pomaly sa zhromažďujúci pred petržalským Tescom, kde protestný sprievod štartoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite