Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brat Filip a pustovňa na Galambe

.eva Čobejová .spoločnosť

V utorok, na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, otvoril náš spolupracovník, autor a priateľ brat Filip na Galambe neďaleko Fiľakova pustovňu. Na čo má slúžiť? A čo ho k tomu viedlo?

Brat Filip a pustovňa na Galambe galamba.sk

v utorok, na sviatok Sedembolestnej Panny Márie bol náš spolupracovník, autor a priateľ brat Filip takou malou celebritou. Novinári ho spovedali s mikrofónmi a kamerami, stovky ľudí mu tlieskali, ďakovali a potom stáli v rade, aby si s ním mohli podať ruku či urobiť selfie. To všetko sa udialo na odľahlom mieste, kdesi pri Fiľakove.

Brat Filip je už síce dávno pátrom Filipom, ale to slovo „brat“ mu akosi lepšie pasuje, a práve brat Filip mal víziu, že na Galambe bude raz nielen kaplnka zasvätená Panne Márii Sedembolestnej, ale že tam bude aj čosi iné. A od utorka už na Galambe stojí nová moderná a takmer „štvorhviezdičková“ pustovňa. Stovky ľudí z celého Slovenska prišli v utorok do tejto odľahlej osady, aby boli prítomní na požehnaní Pustovne sv. Antona Paduánskeho. Tejto čestnej úlohy sa zhostil rožňavský biskup Stanislav Stolarik.

V rozľahlom fiľakovskom kláštore sídli malá komunita bratov františkánov. Hoci sú tu aktuálne len štyria bratia, ich stopa v meste a okolí je výrazná. Práve františkáni sa začali s miestnymi ľuďmi stretávať pri drevenom kríži, ktorý stojí v Galambe, čo je osada pri obce Čakanovce (okres Lučenec). Je to miesto uprostred polí, lúk a lesov. Podmanivo krásne, pokojné, silné. V roku 2005 tu už františkáni slúžili pod holým nebom svätú omšu. A na Galambu prichádzalo čoraz viac ľudí.

A teraz treba vložiť do príbehu o Galambe jeden drobný odsek: v roku 2011 prišiel do fiľakovského kláštora z Bratislavy brat Filip.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite