Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zatvárame pred vami hranice

.andrej Bán .spoločnosť

Európa sa zajtra zobudí do nového dejstva drámy. Maďarsko zavrie hranice so Srbskom a na ich ochranu nasadí armádu, ktorá teraz horúčkovito stavia viac ako tri metre vysoký plot.

Zatvárame pred vami hranice Andrej Bán

je to dnes epicentrum svetových správ. Ešte predvčerom, v piatok podvečer, som spoločne s niekoľkými tisíckami utečencov peši prešiel asi tri kilometre dlhý úsek po železničnej trati medzi srbskou obcou Horgoš a maďarskou Röszke. Nič a nikto nám v tom nebránil. Na hraničnej línii Schengenu stáli maďarskí policajti, no v plote, ktoré je už vybudovaný, bola asi na tridsať metrov dlhom úseku diera. Zajtra to už nebude možné. Namiesto diery sa tam ocitne plot so zavretou bránou.A namiesto policajtov vojaci.

.naliehavé otázky

Vláda Viktora Orbána z istého pohľadu racionálne hovorí, že ak schengenskú hranicu nedokáže uchrániť Grécko, postará sa sa o to Maďarsko. To, čo vyzeralo ako rétorické cvičenie pred domácimi voličmi sa teraz do bodky napĺňa – na južnú hranicu prichádza 4 300 vojakov bez strelných zbraní, no inak plne vybavených.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite