Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Streľba v kraji Nikolu Šuhaja

.jozef Majchrák .spoločnosť

V Mukačeve, len niekoľko desiatok kilometrov od Michaloviec a viac ako tisíc kilometrov od Donbasu, sa cez víkend strieľalo z granátometov. Prečo?

Streľba v kraji Nikolu Šuhaja Petro Zadorozhnyy/AP/SITA

Aj počas najťažších bojov na východe Ukrajiny pôsobilo Zakarpatsko na prvý pohľad akosi inak. A to nielen v porovnaní s Donbasom a juhom krajiny, ale aj regiónmi centrálnej Ukrajiny. Takzvaný Euromajdan tu prebehol pokojne, na námestí v Užhorode sa síce objavili náznaky niečoho ako barikády, ale keďže miestny gubernátor nielenže nedal príkaz polícii na zásah, ale sám sa zbalil a odišiel, dráma podobná tej v susednom Ľvove, či Ivano-Frankivsku sa tu nekonala.

Keď sa v Donecku či Luhansku tvrdo bojovalo, z plných užhorodských barov znela hudba a niesla sa vôňa miestneho koňaku. Samozrejme, ani tu nešlo o žiadnu idylu. Aj miestnych ľudí sa dotkol pád hrivny a zlá ekonomická situácia. A na bojiskách umierali aj branci z Užhorodu, Mukačeva, Iršavy či Rachiva. Návštevník tu však napriek tomu mohol nadobudnúť pocit, že jednou z výhod rozľahlej krajiny je, že ak sa na jej jednom konci bojuje, na druhom môže život aspoň zdanlivo plynúť svojím pokojným provinčným tempom.

Cez víkend sa však do Mukačeva v štýle Islamského štátu vrútilo sedem džípov s plnou bojovou výbavou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite