Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karadžič je vinný z genocídy v Srebrenici

.andrej Bán .spoločnosť

Nad Karadžičom dnes Medzinárodný tribunál v Haagu vyniesol rozsudok. Bývalý prezident bosnianskej Rebupliky srbskej si odsedí 40 rokov.

Karadžič je vinný z genocídy v Srebrenici Andrej Bán Moslimské ženy trúchlia nad svojimi zavraždenými príbuznými v hale bývalej fabriky v Potočari na okraji Srebrenice.

Rozsudok haagskeho tribunálu znie jasne. Išlo o genocídu, za ktorú je zodpovedný Radovan Karadžič – Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu ho odsúdil na 40 rokov. Andrej Bán písal o tragických udalostiach v Srebrenici aj v lete minulého roka. Prečítajte si celý článok.

.videl som v okolí Srebrenice masové hroby, primárne aj sekundárne. Videl som komisiu OSN pri práci a ľudské kosti v zemi. Nie tak dávno. Pred štyrmi rokmi. No nielen to. V neďalekom mestečku Zvornik je stará fabrika. Tam obete rozpúšťali v chemikáliách.

„Som presvedčený, že v Srebrenici išlo o genocídu, úmysel vyvraždiť Moslimov.“

Srebrenica. Najväčšia tragédia v Európe od druhej svetovej vojny. Srebrenica je slovo hrôzy, hanby a úplného zlyhania medzinárodného spoločenstva, ktoré po páde Tretej ríše sľúbilo v odkaze na svoje civilizačné korene, že nič podobné ako holokaust sa už nezopakuje. Zopakovalo. Srebrenicu som s pietou navštívil veľakrát. S hrôzou teraz sledujem, ako Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo britský návrh rezolúcie o Srebrenici, podľa ktorej išlo o genocídu. Podľa Ruska – a Srbska – ide „iba“ o masaker.

Pýtam sa, kde je hranica? Koľko ľudí musí byť zabitých, aby to „už“ bola genocída? To isté som sa pred rokmi pýtal na verejnej diskusii o Kosove Jána Čarnogurského. Neodpovedal. Som presvedčený, že v Srebrenici išlo o genocídu, úmysel vyvraždiť Moslimov.

Srebrenica, to mala byť „bezpečná zóna“ vyhlásená francúzskym generálom UNPROFOR Morillonom. Jedna z piatich počas tej prekliatej vojny so stotisíc obeťami. Úkryt pred vrahmi tu hľadali tisíce moslimských rodín z okolia. Holandskí príslušníci asi 400-členného kontingentu UNPROFOR ich mali ochrániť. No neochránili. Zlyhali. Dnes je Srebrenica najmä holandská trauma. Je to ale nespravodlivé, zlyhali všetci. Najmä kanadský generál McKenzie, ktorý tam velil jednotkám OSN.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite