Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako prežiť pôrod: Chcem pôrodnú asistentku!

.iveta Aldana .veronika Pizano .lucia Lišiaková .spoločnosť .spoločnosť

Sedíme v kaviarni s pôrodnou asistentku, ktorá už dlhé roky pracuje v jednej z bratislavských pôrodníc. Chceme zistiť viac o tom, ako celý systém funguje. Príjemná usmiata pani, s ktorou hovoríme o pomeroch v našom pôrodníctve, napokon požiada o anonymitu.

Ako prežiť pôrod: Chcem pôrodnú asistentku! profimedia

kdysi vraj v pôrodniciach pracovali len pôrodné baby, ktoré si už odžili vlastné pôrody. Vďaka tomu dokázali pochopiť rodiace ženy a chápať ich potreby. Po pôrode navštevovali čerstvé matky v ich domovoch a poskytovali im podporu pri starostlivosti o seba aj o novorodenca. Časť ich pracovného úväzku predstavovala prácu po boku lekára v ambulancii a časť úväzku bola terénna činnosť. Vzdelanie získali v nadstavbových odboroch na stredných zdravotníckych školách.

„Pôrodné asistentky je veľmi ťažké zmobilizovať, ako keby nežili, nie sú motivované.“

Dnes musí každá budúca pôrodná asistentka študovať na vysokej škole. Nielenže musí mať všetky potrebné vedomosti o tehotenstve, pôrode a šestonedelí, ale musí vedieť asistovať lekárovi pri patologických pôrodoch a absolvovať aj psychologickú prípravu. Každá uchádzačka o túto prácu musí pod dohľadom pôrodníka odviesť sama aspoň 30 fyziologických pôrodov (ide o pôrod, keď sa dieťa narodilo v rozmedzí vypočítaného termínu, v normálnej polohe, javí známky života a pôrod prebehol bez vážnejších komplikácií).

„V dnešných časoch, keď si stále viac rodičiek zazmluvňuje svojho pôrodníka, je oveľa ťažšie túto požiadavku naplniť,“ hovorí pôrodná asistentka. Väčšina rodiacich žien sa totiž vôbec nestretla s pôrodnou asistentkou, ktorá by – okrem notorických úkonov ako odoberanie rôznych telesných tekutín, nasadzovania kardiografu či zapisovania anamnézy – sama vyhodnocovala výsledky vyšetrení. Zaužívaná predstava žien aj celej verejnosti je, že na to je lekár.

Pritom rozsah právomocí pôrodných asistentiek je oveľa širší. Upravuje ho vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR a podľa nej sa povinnosti pôrodnej asistentky rozdeľujú na tri hlavné skupiny – starostlivosť o tehotnú ženu, starostlivosť o rodiacu ženu a starostlivosť o ženu po pôrode.

čo vlastne robí

Pôrodná asistentka podľa vyhlášky sleduje ženu počas tehotenstva s fyziologickým tehotenstvom (tehotenstvo prebiehajúce normálne, bez odchýlok od normy), monitoruje jeho priebeh a identifikuje varovné signály abnormalít u matky alebo plodu, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť. Sleduje plod v maternici pomocou prístrojov, vyhotovuje a hodnotí kardiotokografický záznam. A samozrejme vykonáva aj psychofyzickú prípravu tehotnej ženy na pôrod.

V skutočnosti sa však pôrodné asistentky zaoberajú v predpôrodnej fáze zväčša len predpôrodnou prípravou. Jana Žukovičová, ktorá vedie predpôrodné kurzy v Martine, je presvedčená, že predpôrodná príprava rodičkám výrazne pomáha: „Psychoprofylaktická príprava pomáha žene byť menej vystresovaná, vedieť vopred o priebehu a možnostiach pôrodu, čo vedie k väčšej spokojnosti aj k tomu, že žena má dobrý zážitok z pôrodu a neberie ho ako celoživotnú traumu.“ Dodáva však, že organizovanie týchto kurzov je problematické. Navyše je ich málo, chýbajú totiž pôrodné asistentky, ktoré by ich robili. No zároveň sa informácie o takýchto kurzoch často nedostanú od gynekológov k pacientkam. Väčšinou sú kurzy spoplatnené, nie každá žena si ich môže dovoliť a zo zdravotných poisťovní niektoré kurzy hradí iba Union. V menších mestách takéto kurzy často ani nie sú.

„Na Slovensku máme 3200 pôrodných asistentiek a ich priemerný vek je 48 rokov.“

Pri prebiehajúcom pôrode pôrodná asistentka sleduje zdravotný stav rodičky a plodu, posudzuje priebeh a postup pôrodu a rodičku psychicky podporuje. Pôrodná asistentka by tiež mala rodiacej matke vedieť odporučiť výber nefarmakologických metód na zmierňovanie a zvládnutie pôrodných bolestí a alternatívne spôsoby vedenia pôrodu. Pôrodná asistentka podľa tejto vyhlášky je dokonca oprávnená odviesť fyziologický pôrod vrátane pôrodu, pri ktorom sa vyžaduje epiziotómia.

Úloha pôrodnej asistentky je dôležitá najmä pre psychiku rodičky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite