Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrkoče rozpletené krvavé

.eva Borušovičová .spoločnosť .história

Pred 330 rokmi sa v Terchovej narodil Juraj Jánošík. Zbojník, ktorý sa časom stal symbolom našej krajiny, národným hrdinom. Udialo sa tak až po jeho smrti. Pripomeňme si, ako sa odohrala.

Vrkoče rozpletené krvavé ilustrácia Natália Ložeková

osemnásty marcový deň roku Pána 1713. V Liptovskom Mikuláši svitá. Mrzne, len tak praští. V tichu sa k šibenici pomaly blíži málopočetná procesia.  Na voze vezú dvadsaťpäťročného Juraja Jánošíka. Ešte pred pár dňami to bol krásny muž. Vysoký a modrooký. Páčil sa ženám. Mal autoritu u mužov. Vedel dobre strieľať. Bol štedrý a veľkorysý. A nebol krutý, ako väčšina tých jeho súčasníkov, ktorí si rovnako ako on zvolili kariéru zbojníka. Preto bol v okolí známejší, než by sa patrilo na niekoho, kto v horách zastavuje pocestných a berie si z ich majetku. Preto mu pomáhali aj slušní ľudia. A preto vrchnosť vynaložila také veľké úsilie, aby ho chytila.

prečo sa ho báli

Na popravisko ho musia vyniesť. V súlade s vtedajšími zvyklosťami ho pri vypočúvaní podrobili ľahšiemu, a potom aj ťažšiemu mučeniu. Má dolámané kosti, vytrhané mäso, vybité zuby, vnútorné zranenia. Trasie sa v horúčke. Aj keby ho neodsúdili na smrť, pravdepodobne by následky „útrpného práva“ neprežil. Lenže oni ho na smrť odsúdili. Za pár krádeží a za vraždu domanižského farára, ktorú nespáchal. Báli sa ho. Nielen toho, kým bol, ale aj toho, kým by mohol byť. 

„Zomrel mladý násilnou smrťou a náš národ si ho vybral ako svojho hrdinu.“

Bol to bývalý rákociovský povstalecký vojak, mohol byť nebezpečný cisárskej vrchnosti a bol široko-ďaleko obľúbený tak, ako sa na zbojníka nehodilo. Mohol byť Rákociho spojkou? Mohol podnecovať rebéliu? Mohol verbovať vojakov a zhromažďovať zbrane? Mohol sa spolčiť s diablom a čarami si zabezpečovať nezraniteľnosť? Tam smerovali otázky jeho sudcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite