Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinci nám dali šancu, aby sme zabránili vojne medzi veľmocami, hovorí Timothy Snyder

.martin Horička .spoločnosť

Americký historik zdôrazňuje, že sa nachádzame v podobnej situácii ako v roku 1938. Len s tým rozdielom, že Ukrajina sa na rozdiel od Československa rozhodla agresorovi vzdorovať.

Ukrajinci nám dali šancu, aby sme zabránili vojne medzi veľmocami, hovorí Timothy Snyder wikipedia Timothy Snyder

napätie medzi veľmocami stúpa, Rusko sa Západu vyhráža nukleárnymi hlavicami a pritvrdzuje vo svojej vojne proti Ukrajine. Kampaň proti západnému svetu zostruje aj Čína a ďalší jeho nepriatelia, pripravení zbaviť sa okovov demokracie a medzinárodného práva. Stále častejšie sa preto začína hovoriť o tom, že sa nachádzame v roku 1939 – teda predtým, ako vypukla druhá svetová vojna a svet sa ponoril do najväčšieho konfliktu v ľudských dejinách.

Pred pár dňami sa konala bezpečnostná konferencia v estónskom Tallinne, na ktorej sa zúčastnil aj Timothy Snyder, známy americký historik, autor knihy Krvavé územie a odborník na východnú Európu. Keď sa rozprúdila diskusia o historických paralelách s dnešnou situáciou, Snyder nesúhlasil, že sme v roku 1939. „Toto je rok 1938,“ povedal a zdôraznil, že tentokrát sa však „Československo rozhodlo bojovať.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite