Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Než začne paľba...

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Mnoho udalostí predchádzalo tomu osudnému ránu 1. septembra 1939, keď nemecké vojská vtrhli na územie Poľska. Nebol to začiatok z ničoho, nebol to blesk z čistého neba. Začiatok druhej svetovej vojny v Európe bol súčasťou istého kontinua v čase a priestore.

Než začne paľba... wikipedia/Bundesarchiv/Georg Pahl Veľký pochod národných socialistov vo Weimare pred vodcom Adolfom Hitlerom, Okt 1930

boje už dlhší čas prebiehali v Ázii, kde expandovalo Japonsko predovšetkým na úkor Číny, dostávajúc sa do významných ozbrojených zrážok so Sovietskym zväzom. Na rieke Chalcha (Chalchin Gol) v Mandžusku porazil s pomocou Mongolov vtedy ešte málo známy Georgij Žukov niekoľko desaťtisícové prevažne japonské vojsko, s masívnym použitím tankov a obrnených vozidiel – v tom čase ešte nie všetkými docenenej zbrane, v sérii bitiek, prebiehajúcich od 11. mája do 16. septembra 1939 ktorých charakter predznačil neskoršie veľké tankové bitky na východnom fronte. Veľká Británia a Francúzsko vyhlásili Nemecku vojnu 3. septembra na základe svojho záväzku garancie poľských hraníc. 17. septembra sa k nemeckej invázii do Poľska pridala sovietska armáda bez formálneho vyhlásenia vojny na základe tajného dodatku k nemecko-sovietskemu paktu z augusta 1939. Francúzsko kapitulovalo s platnosťou od 25. júna 1940. 

22. júna 1941 Nemecko napadlo Sovietsky zväz. Gangsterské partnerstvo nacistov a boľševikov skončilo. Napadnutie bolo vytrvalo označované v sovietskej historiografii ako „vierolomné“, bez jasného vysvetlenia, v čom mal spočívať obsah a predmet tej zradenej „viery“. 7. decembra 1941 zaútočili Japonci na základňu USA v Pearl Harbore. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite