Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František vyzval politikov, aby tvorili politiky na podporu pôrodnosti

.tasr .spoločnosť

Zároveň vyzval mladých ľudí, aby verili v budúcnosť, pričom za prvý indikátor nádeje označil pôrodnosť.

Pápež František vyzval politikov, aby tvorili politiky na podporu pôrodnosti sita/AP Photo/Alessandra Tarantino

pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli skutočné a funkčné politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Pápež zároveň vyzval mladých ľudí, aby verili v budúcnosť, pričom za prvý indikátor nádeje označil pôrodnosť. Dodal, že Európa sa mení na starý, unavený a rezignovaný kontinent.

„Veľmi potrebujeme efektívne politiky a odvážne, konkrétne a dlhodobé riešenia,“ uviedol. Počas príhovoru opakovane apeloval na zákonodarcov, aby schvaľované zákony podporovali matky, aby si   nemuseli vyberať medzi prácou a rodinou, a ktoré by zabezpečili prácu a bývanie pre mladé páry.

Pápež pripomenul aktuálnu situáciu poznačenú vojnami, pandémiou, klimatickou zmenou a klesajúcou pôrodnosťou, pričom  spoločnosť najviac investuje do zbraní, ktoré životy berú a do antikoncepčných prostriedkov, ktoré životu zabraňujú.

Priemerná pôrodnosť v Európe dosahuje v posledných desiatich rokoch hodnotu približne 1,5 dieťaťa na ženu. Stále je vyššia ako v niektorých východoáziských krajinách, napriek tomu zaostáva za hodnotou 2,1 dieťaťa na ženu, ktorá je potrebná na udržanie súčasnej populačnej úrovne bez imigrácie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite