Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina 2024

.peter Zajac .spoločnosť .politika

Rusko v roku 2023 ako impérium neskončilo. Bol to nereálny predpoklad, ukrajinská ofenzíva uviazla a ruské vojská odvtedy zaznamenali teritoriálne síce neveľké, ale vojensky významné zisky.

Ukrajina 2024 CHIPSOMODEVILLA/GETTYIMAGES 24. apríl 2024 Washington, USA: Americký prezident Joe Biden pred podpisom zákona o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan.

nesplnené očakávania

Na jar roku 2023 pripravovali Ukrajinci veľkú ofenzívu, ktorej cieľom mali byť čiernomorské pobrežie a Krym. Ľudia si už začali klásť otázku, kedy sa Ukrajinci vrátia na všetky územia z roku 1991, a nedbali na varovania generála Marka Milleyho, náčelníka amerických generálnych štábov, ktorý pred odchodom z funkcie v októbri 2023 varoval Ukrajincov pred zle pripravenou ofenzívou. Ostal z nej nakoniec len dobrodružný pochod Jevgenija Prigožina Ruskom, na ktorom sa mysticky zastavil bez akéhokoľvek vojenského odporu dvesto kilometrov pred Moskvou. Tam kdesi sa vydal do Putinových rúk a svoju krivoľakú pozemskú púť ukončil v auguste 2023 na ruský spôsob pri Tversku po výbuchu malého súkromného lietadla. Prigožin musel vedieť, že mu bude Putin ukladať o život, napriek tomu vložil krk do slučky. To je russkaja suďba. Ostala z neho len otázka, čo je vlastne ruská duša.   

Odvtedy sa situácia radikálne zmenila. Ukrajinská ofenzíva uviazla pre počasie, zlú logistiku, vlastné chyby, nedostatok podpory z Európskej únie a zastavenie americkej pomoci v Snemovni reprezentantov. Rusi začali protiofenzívu a otázka zrazu nestála tak, či sú Ukrajinci schopní vyhrať vojnu, ale či sa budú vedieť ubrániť. Z tej otázky mrazilo a mrazí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite