Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krížniky na moriach a oceánoch

.jaroslav Coplák .spoločnosť .história

Svetové agentúry priniesli 14. apríla 2022 šokujúcu správu: v Čiernom mori asi 80 míľ južne od Odesy sa potopila vlajková loď ruskej Čiernomorskej flotily – raketový krížnik Moskva. Ďalšie informácie uvádzali, že krížnik predchádzajúcu noc zasiahli dve ukrajinské protilodné strely R-160 Neptun. Strely spôsobili rozsiahly požiar a po výbuchu munície sa loď potopila.

Krížniky na moriach a oceánoch ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Ilustrácia námornej bitky pri Cušime, ktorá sa odohrala 27. – 28. mája 1905 poas rusko-japonskej vojny.

krížnik sa „preslávil“ hneď v prvý deň ruskej agresie počas útoku na Hadí ostrov. Ukázalo sa, že ani moderný krížnik, ktorý iróniou osudu postavili v lodenici vo vtedajšom Nikolajeve (Mykolajev) na Ukrajine, napriek silnej protileteckej výzbroji nie je imúnny voči moderným sofistikovaným zbraniam. A ak už spomíname krížnik, možno vám napadne myšlienka, čo krížniky sú a odkiaľ sa vzali?

ako vznikli krížniky

Samotný pojem krížnik má svoj pôvod ešte v časoch vojnových lodí poháňaných plachtami. Trojsťažňové fregaty a menšie korvety v 18. a 19. storočí mali za úlohu križovať moria a vyhľadávať nepriateľské obchodné lode. Veľmi dobre sa osvedčili v časoch americkej občianskej vojny pri blokáde námorných liniek Konfederácie. Boli však vydané napospas rozmarom prírody, s čím si neskôr poradil razantný nástup parného pohonu v druhej polovici 19. storočia. Prvé krížniky boli vlastne drevené oplachtené fregaty alebo korvety, ktoré boli chránené po obidvoch bokoch pásom železného panciera. 

Parný stroj však spotreboval mnoho uhlia, takže tieto lode – nazývané obrnenými krížnikmi – poväčšinou plávali pod plachtami. Neskoršie parné stroje boli úspornejšie a umožňovali dosiahnuť aj vyššiu rýchlosť, takže lode už nepotrebovali toľko plachiet a mohli niesť ťažšiu výzbroj. Ich slabinou bola najmä nechránená paluba, takže v boji so vtedajšími bitevnými loďami s ťažkou výzbrojou boli príliš slabé a zraniteľné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite