Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Nájsť pôdu pod nohami

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Reč je o súčasných pojmových zmätkoch v morálke a politike. Nemám veľmi rád výraz „postfaktuálna doba“. Aj preto, že tento výraz môže niekto čítať ako vyhlásenie, že už žiadne fakty neexistujú či prinajmenšom stratili cenu, a že je to hotová vec.

Esej: Nájsť pôdu pod nohami BORIS NÉMETH 10. apríl 2022, Bratislava: Na Zhromaždení za mier strany Smer-SD na Slavíne sa objavovali aj ruské a sovietske vlajky či transparent s textom: Prepáč, Rusko. Zachráňte mier (svet), bratia, prosím. Svetu mier.

takto by sa vyslovená diagnóza sama mohla ukázať ako choroba.

Ale „doba“ nesmie byť sudcom našich argumentov. Nemôže ani popierať ich platnosť, ani ich ospravedlňovať, ak sú chybné. Odvolávanie sa na „dobu“ tobôž nesmie slúžiť ospravedlňovaniu zámerného falšovania skutočnosti. Okrem toho: rôzne, neraz sofistikované, intelektuálne vycibrené spôsoby prekrúcania faktov a odmietania vnímať realitu nie sú, prísne vzaté, dnešný vynález.

prevrátené pojmy

Jednako platí, že dnes tieto javy dávajú o sebe vedieť s novou silou a zdá sa aj, že v nebývalom rozsahu a kvalitatívne nových podobách. Príčiny sú viaceré a k niektorým tu ešte prihliadneme. V neposlednom rade ide o dôsledok prudkých a vykoreňujúcich spoločenských a kultúrnych zmien spojených s vpádom nových technológií do priestoru našej vzájomnej komunikácie v súkromnej aj verejnej sfére, a teda aj s dopadmi na oblasť bežne chápanej morálky aj politiky.

A tak sa dozvedáme napr., že vedenie bezohľadnej vojny je vraj obrana mieru, že agresor je v skutočnosti obeť, alebo že ten, kto bráni svoju krajinu pred cudzou inváziou tým vraj v skutočnosti ohrozuje životné záujmy útočníka. Dokonca je nám podsúvané, že našou vlastnou snahou zachovať vo svojej vlastnej krajine ústavné základy zastupiteľskej demokracie, vlády zákona a politickej slobody v skutočnosti ohrozujeme akési životné záujmy či bezpečnosť... Koho? Nuž, najskôr niekoho, kto má záujem tento ústavný systém povaliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite