Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Urbi et Orbi: Pápež vyzval na výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou

.tasr .spoločnosť

Vyzval aj na prepustenie rukojemníkov a prímerie v Pásme Gazy.

Urbi et Orbi: Pápež vyzval na výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou sita/AP Photo/Andrew Medichini

pápež František v tradičnom veľkonočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) vo Vatikáne vyzval na výmenu väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. TASR informuje podľa agentúry AFP. Konflikt rozpútaný ruskou inváziou na Ukrajinu trvá už tretí rok.

„Výzvou na rešpektovanie princípov medzinárodného práva vyjadrujem nádej na všeobecnú výmenu všetkých väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou,“ povedal asi 30 tisíckam veriacich z balkóna baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Jeho prejav bol naživo vysielaný do celého sveta.

Vyzval aj na prepustenie rukojemníkov a prímerie v Pásme Gazy, pričom sa očakávajú nové rokovania o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

„Opätovne apelujem, aby bol zabezpečený prístup k humanitárnej pomoci do Gazy, a ešte raz vyzývam na rýchle prepustenie rukojemníkov zadržaných 7. októbra a okamžité prímerie v Pásme (Gazy),“ uviedol pápež vo veľkonočnom posolstve.

Pripomenul aj Sýriu, ktorá už trinásť rokov trpí následkami ničivej vojny. Libanon podľa jeho slov zase ničí inštitucionálna bezvýchodisková situácia a hlboká kríza. Pripomenul aj pokrok krajín západného Balkánu smerom k integrácii do európskeho projektu.

Povzbudil tiež Arménsko a Azerbajdžan, aby s podporou medzinárodného spoločenstva mohli pokračovať v dialógu a dosiahli čo najskôr definitívnu mierovú dohodu. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite