Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na rodnom dome kňaza a politického väzňa Rajmunda Ondruša odhalia pamätnú tabuľu

.sita .spoločnosť

Ondruš bol v roku 1960 odsúdený za pokus „o rozvrátenie ľudovodemokratického štátneho zriadenia“ na tri roky väzenia.

Na rodnom dome kňaza a politického väzňa Rajmunda Ondruša odhalia pamätnú tabuľu SITA/Martin Medňanský

pamätnú tabuľu venovanú pamiatke jezuitského kňaza, spisovateľa a politického väzňa Rajmunda Ondruša odhalia v sobotu 16. marca na jeho rodnom dome v Popudinských Močidľanoch v okrese Skalica. V miestnom Kostole sv. Šimona a Júdu bude pri tejto príležitosti svätá omša, jej hlavným celebrantom bude Jozef Šofranko, provinciál Spoločnosti Ježišovej. 

Ondruš bol v roku 1960 v spoločnom procese s tajne vysväteným biskupom Jánom Korcom a ďalšími jezuitmi odsúdený za pokus „o rozvrátenie ľudovodemokratického štátneho zriadenia a spoločenského poriadku republiky“ na tri roky väzenia. Po 28 mesiacoch ho v rámci amnestie prepustili na slobodu. Odhalenie pamätnej tabule pripravila Konfederácia politických väzňov a obec Popudinské Močidľany.

Rajmund Ondruš sa narodil 15. marca 1929, gymnaziálne štúdiá absolvoval postupne na Velehrade, v Trnave a v Piešťanoch. Po maturite vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Po dvojročnom noviciáte v Ružomberku pokračoval štúdiami filozofie v Děčíne v Čechách. Tam ho 13. 4. 1950 zastihla likvidácia kláštorov. Ďalšie osudy mal podobné ako mnohí iní rehoľníci v sústreďovacích táboroch. 

V novembri 1968 odišiel do Rakúska, kde dokončil štúdium teológie. Kňazskú vysviacku prijal v Innsbrucku 6. decembra 1969. V rokoch 1971 – 1978 pôsobil v slovenskom vysielaní Vatikánskeho rozhlasu a v rokoch 1974 – 1978 bol vedúcim slovenskej redakcie. Z Ríma jeho ďalšie rehoľné poslanie smerovalo do Kanady. Od Vianoc 1978 pracoval štrnásť rokov vo vydavateľstve slovenských jezuitov Dobrá kniha v meste Cambridge v provincii Ontario.

V roku 1992 sa vrátil na Slovensko do Trnavy, kde sa z Kanady presťahovalo vydavateľstvo Dobrá kniha. V rokoch 1993 – 1997 bol zástupcom provinciálneho predstaveného v Bratislave. Posledné obdobie jeho života sa spojilo s jezuitskou komunitou v Trnave, kde bol literárne činný a pastoračne pôsobil ako spovedník. V knižnej tvorbe sa venoval predovšetkým životopisom svätých.

Rajmund Ondruš zomrel v roku 2011 vo veku 82 rokov, pochovaný je v Trnave.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite