Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán: Poľský biskup, ktorý mal zatajovať prípady zneužívania detí, rezignoval

.tasr .spoločnosť

Ide už o druhé takéto rozhodnutie za uplynulé dva mesiace.

Vatikán: Poľský biskup, ktorý mal zatajovať prípady zneužívania detí, rezignoval sita/AP Photo/Andrew Medichini

pápež František prijal rezignáciu poľského biskupa obvineného zo zatajovania prípadov zneužívania detí kňazmi, oznámil v sobotu Vatikán. TASR informuje podľa agentúry AFP, ktorá pripomína, že ide už o druhé takéto rozhodnutie za uplynulé dva mesiace.

Andrzej Dziuba, 73-ročný biskup zo stredopoľského mesta Lowicz, rezignoval „na žiadosť Svätej stolice“, uviedla apoštolská nunciatúra zastupujúcia Vatikán v Poľsku.        

Poľské médiá priniesli informáciu, že Dziuba vedel o najmenej dvoch pedofilných kňazoch vo svojej diecéze. Miesto začatia vyšetrovania ich však jednoducho presunul do iných farností.

Vatikán podľa apoštolskej nunciatúry identifikoval problémy v Dziubovom vedení diecézy, a to „predovšetkým nedbanlivosť pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania spáchaného niektorými duchovnými na maloletých“.

Minulý mesiac Vatikán oznámil aj rezignáciu Andrzeja Dziegu, bývalého arcibiskupa Štetína, ktorý je taktiež zapletený do škandálu týkajúceho sa zakrývania škandálu v súvislosti so sexuálnym zneužívaním.

Pápež František označil boj proti sexuálnemu zneužívaniu v cirkvi za jedno z hlavných poslaní svojho pápežstva a po mnohých rozsiahlych škandáloch trval na politike "nulovej tolerancie", pripomína AFP.

Diecéza v meste Lowicz na svojej webovej stránke uviedla, že Dzuiba odchádza do dôchodku, píše agentúra PAP. Samotný biskup doposiaľ nevydal žiadne stanovisko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite