Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Zrážka civilizácií alebo ideológií?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma

Už zase sa hovorí o civilizačnom konflikte aj o kultúrnych vojnách. Vždy keď spomenieme ohrozenie demokracie, spravidla to vzťahujeme k ohrozeniu našich civilizačných hodnôt. A nepriatelia Západu detto nezabudnú zdôrazniť, že reprezentujú kultúrnu alternatívu k upadajúcemu Západu. (Tú lepšiu, pravdaže.)

Esej: Zrážka civilizácií alebo ideológií? WALLOCHA/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES 8. apríl 1927, Nemecko: Americký politológ a publicista Samuel P. Huntington na univerzite v Hamburgu. Svet sa po skončení studenej vojny a jej bipolárnej konfrontácie dvoch veľmocenských blokov stal viac multipolárnym.

k dobrému či zlému, všetko nasvedčuje tomu, že kultúra „pracuje“, že má vplyv na naše politické správanie, že nejakým spôsobom impregnuje a zafarbuje naše motívy, argumenty, programy a schémy správania aj naše pokusy o ich racionálne zdôvodnenie.

V neposlednom rade sa to prejavuje aj v sporoch o tom, či je Slovensko „európske“, „západné“, alebo naopak, „východné“, „byzantské“, odsúdené do roly ruského vazala atď. Strany sporu môžu byť rôzne. Jedno je však pomerne zrejmé: politické odvolávanie sa na kultúru a civilizáciu je stále „in“, ba zdá sa ešte frekventovanejším a vášnivejším; a to často aj v tých spoločenských kruhoch, v ktorých sa svojho času Huntingtonova téza o zrážke civilizácií stretla s rozhorčeným odporom. Nakoniec, zďaleka tu nejde len o Slovensko.

huntington: kontroverzný, no dôležitý

Kultúra ako faktor ovplyvňujúci politiku je tu každopádne s nami. Možno sa na ňu, samozrejme, aj lživo odvolávať, možno ju zneužívať na propagandistické účely, zideologizovať, možno ňou maskovať najrôznejšie zištné ambície. 

Kultúra môže byť zdrojom spolupráce, no aj zdrojom najrôznejších nedorozumení, komunikačných porúch a konfliktov – neraz násilných, niekedy medzinárodných, inokedy vnútrospoločenských, ktoré môžu aj roztrhnúť na kusy existujúce štátne útvary. Celá vec sa v dobe globalizácie a nových komunikačných technológií komplikuje a výsledkom môžu byť najrôznejšie novotvary. Aj patologické a vysoko agresívne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite