Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociálne siete: Budeme čoraz osamelejší?

.abram Shulsky .spoločnosť .téma

Dostal som e-mail od The Spectator World a v jeho názve bola otázka: „Zabije nás všetkých umelá inteligencia?“ Menej prehnaná verzia by mohla znieť, či AI spôsobí v našich životoch takú prudkú zmenu, akú spôsobila na internete. Na možnosť, že áno, sa dnes vsádzajú miliardy dolárov.

Sociálne siete: Budeme čoraz osamelejší? WESTEND61/GETTY IMAGES Sociálne siete boli primárne vymyslené, aby ľudí spájali, ale opak je pravdou, ľudia sú viac izolovaní a osamelí.

kým Silicon Valley je plné podnikavých ľudí, ktorých rozvoj AI vybavil veľkými očakávaniami, zrodil sa aj silný antitechnologický prúd. Má dávne korene u ludditov, ktorí sa začiatkom 19. storočia búrili proti tkáčskemu stroju, ale dnešné obavy sú vážnejšie, rozšírenejšie, dokonca zasiahli aj ľudí, ktorí k svetu technológií patria. ChatGPT-4 a jemu podobné boty, ktoré napodobňujú komunikáciu s človekom, prispeli k obavám, že mysliace umelé bytosti môžu úspešne súťažiť s ľuďmi o vládu nad svetom.

Či sú také scenáre pritiahnuté za vlasy, alebo natoľko realistické, že sa ich máme obávať, to je otázka, ktorá sa v dohľadnom čase nevyrieši. Nie je jasné, ako by sa počítač alebo počítačová sieť zmenili zo zbierky elektronického hardvéru ovládaného softvérom, ktorá je síce efektívna a komplexná, ale nie si je vedomá seba samej, na „mozog“, ktorý si sám seba uvedomuje. Niektorí teoretici tvrdia, že z komplexnosti siete sa môžu zrodiť nové vlastnosti, aj vedomie seba. Iní to nepovažujú za dostatočné vysvetlenie.

bez fyzického kontaktu 

My už, pravda, máme príklad toho, ako „pokrok“ v informačných technológiách vytvoril závažné problémy, a to v ňom nejde o to, že by nás naše vynálezy preľstili. Mám na mysli škodlivé dopady, politické a psychologické, ktoré mnohí pripisujú sociálnym sieťam. Sociálne siete nie sú také desivé ako Skynet, automatizovaný raketový systém z filmovej série Terminátor, ktorý takmer zničil ľudstvo. Platformy ako Facebook, X a Reddit využívajú isté algoritmy, ale nie sú inteligentné a už vôbec si neuvedomujú samy seba. Tieto platformy nie sú pripojené na stroje, a už vôbec nie na balistické rakety, ktoré môžu spôsobiť fyzické škody. Sociálne siete však robia v zásade tri veci: Po prvé, umožňujú nám nový spôsob vzájomnej komunikácie: bez fyzického kontaktu, bez ohľadu na vzdialenosť a – čo je možno najdôležitejšie – anonymne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite