Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Meta (ne)rozšírila overovanie faktov na slovenskom Facebooku

.martin Hodás .spoločnosť

V ostatných dňoch ste si mohli prečítať viacero článkov o tom, ako spoločnosť Meta – prevádzkovateľ sociálnych sietí Facebook a Instagram – rozšírila svoj fact-checkingový program overovania správ na Slovensku.

Ako Meta (ne)rozšírila overovanie faktov na slovenskom Facebooku

meta totiž po novom oficiálne spolupracuje so slovenským projektom Demagog.sk. Na pohľad dobrá správa. A v zásade ňou aj je. Len nie taká dobrá, ako si mnohí myslia. Prečo?

vykľučkovali sme zo statusu quo 

Tak poporiadku. Správy na slovenskom Facebooku a Instagrame pre Metu už roky overuje francúzska tlačová agentúra AFP. Dlhodobo však išlo o poddimenzované úsilie – AFP mala u nás len jediného novinára, Roberta Barcu (hoci ten svojou prácou nastavil latku slovenského fact-checkingu poriadne vysoko).

Počas letnej predvolebnej kampane sa pomery konečne výraznejšie zlepšili – neskoro, ale predsa. AFP z vlastnej iniciatívy (tu nejde zásluhu pripísať Mete) pribrala ďalšieho novinára, Matúša Krčmárika zo SME. 

Rozširovanie programu mimo AFP však bolo problém. Meta sa dlhodobo sťažovala, že na Slovensku nemáme certifikované fact-checkingové organizácie. Meta totiž spolupracuje len s organizáciami, ktoré majú certifikáciu IFCN (Medzinárodná sieť na kontrolu faktov) zaručujúcu vysokú úroveň štandardu.

Zrodil sa preto nápad. Česká vetva projektu Demagog túto certifikáciu má. A Meta súhlasila, aby prevzala záštitu nad fact-checkingom na Slovensku a ponúkla tak spôsob, ako sa ľudia z tímu Demagog.sk budú môcť zapojiť do overovania správ na Slovensku.

A hoci tu treba Metu pochváliť za to, že takúto „kľučku“ schválila, opäť nešlo o iniciatívu či nápad z jej hlavy. Ale o tom možno inokedy...

Krátko pred septembrovými voľbami tak správy na slovenskom Facebooku a Instagrame overovala dvojica z AFP a trojica Slovákov, ktorá sa pripojila k sedemčlennému tímu Demagog.cz.

To však už neplatí.

zmena, ktorá nič nemení 

Správa o rozšírení fact-checkingového programu Mety o Demagog.sk (certifikáciu IFCN stihol získať ešte v lete minulého roka) navodzuje dojem, že overovať správy bude (od marca, keď táto spolupráca oficiálne začína) viac ľudí ako doposiaľ, resp. že sa zvýši počet hoaxov a dezinformácií, ktoré budú Metou kontrahovaní overovatelia správ vyvracať. No realita je, žiaľ, trocha iná.

Jednou zo zlých správ – hoci snáď len na krátky čas – je, že v AFP pred pár týždňami skončil spomínaný Matúš Krčmárik. Rozhodol sa zmeniť povolanie. AFP má tak znova iba jedného slovenského novinára, no snáď sa to už čoskoro zmení a Robovi Barcovi pribudne nový kolega.

Oveľa špecifickejšia situácia vznikla, pokiaľ ide o projekty Demagog. V praxi sa totiž len slovenskí ľudia oficiálne presunuli pod vlastnú hlavičku Demagog.sk – v zásade sa preto nič významne nezmenilo. Dá sa povedať, že ide tak trocha len o byrokraciu. Rozšírenie programu prebehlo „len na papieri“.

žolík v zálohe 

Ale ani to nie je tak úplne pravda. No pekne postupne, zhrňme si to: v AFP momentálne pracuje jediný fact-checker. Demagog.cz momentálne neplánuje ďalej aktívne overovať správy na slovenskom Facebooku a kapacity Demagog.sk sa rovnajú v súčte zhruba dvom full-time ľuďom (reálne ide o viac ľudí na čiastočný úväzok). Demagog.sk doteraz debunkoval zhruba 6 až 8 správ mesačne a v tejto kvantite momentálne plánuje pokračovať, potvrdila nám projektová manažérka Demagog.sk Veronika Hincová Frankovská.

No každopádne, česká odnož Demagogov je oficiálne naďalej partnerom Mety pre slovenský trh, a aj keď sa na slovenský trh viac nebude zameriavať, táto situácia má aj svoje výhody.

„Sami sa mu (overovaniu obsahu na Slovensku, pozn. red.) budeme venovať len vtedy, keď oni (Demagog.sk, pozn. red.) na to nebudú mať kapacity a keď práve budeme schopní vypomôcť,“ povedal nám koordinátor Demagog.cz Petr Gongala.

Podľa Gongalu je dôležitá „maximálna kapacita“, napr. v špecifických situáciách: „Keď budú napríklad voľby a nepravdivého obsahu sa bude šíriť veľa, budeme aj my pripravení pomôcť slovenským kolegom a nasadiť povedzme troch ľudí (čiastočné úväzky).“

To je veľmi dôležitá výhoda. Navyše vzhľadom na podobnosť českého a slovenského trhu, a teda aj podobných bludov, ktoré sa na našich sociálnych sieťach objavujú, sa budú Demagogovia koordinovať, aby nerobili duplicitu. Témy zdieľané v ČR aj SR tak môžu medzi sebou zdieľať a pracovať časovo efektívnejšie.

„Spolupráca s Metou priamo pre nás znamená veľký krok v dlhodobej udržateľnosti aj pri overovaní dezinfa na sociálnych sieťach, aj výrokov politikov (mimo programu Mety, pozn. red.), takže by sme v budúcnosti naše kapacity radi navyšovali,“ dopĺňa pozitíva nového partnerstva pre slovenskú stranu Hincová Frankovská.

nedostatky programu Mety pretrvávajú 

Zaujímavým feedbackom od českých a slovenských fact-checkerov je, že sú limitovaní skôr „počtom overiteľných vecí, ktoré sa práve šíria“ a ich monitoringom.

Aby ste mohli dezinformáciu alebo hoax vyvrátiť, najprv ho musíte zachytiť v informačnom priestore. Pre tieto účely Meta overovateľom správ poskytuje špecializované nástroje.

Veronika Hincová Frankovská tiež pripomína, že mnoho dezinformačných naratívov sa vyskytuje skôr v podobe názorov, otázok či príspevkov, ktoré sa fact-checkovať nedajú.

Na ďalší zo zmienených problémov upozorňujem už roky – že Meta neumožňuje fact-checkovať akékoľvek dezinformácie, teda pokiaľ ide o ich autora. Výnimku majú v tomto smere politici, ktorí si v rámci filozofie Mety môžu šíriť čo chcú, pokiaľ to napísali oni. Overovatelia správ môžu zasiahnuť len vo výnimočnejších prípadoch, keď politik zdieľa hoax zverejnený inou osobou.

To, samozrejme, nestačí. Tobôž nie na Slovensku, kde sa dezinformácie stali povinnou výbavou väčšiny zvolených poslancov. Zatiaľ však nevidieť žiadne svetielko na konci tunela, ktoré by naznačovalo, že sa tento nezmysel v dohľadnej dobe zmení. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite