Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mária Papšová: Prečo Rusi znova a znova vedú vojnu

.mária Papšová .spoločnosť .téma

„,Tak nám zabili Ferdinanda,‘ řekla posluhovačka panu Švejkovi.“ To je začiatok nielen románu Jaroslava Haška, ale podľa mnohých aj dovtedy najzničujúcejšej vojny v ľudských dejinách. „Bude to stačit, myslíš?“ pýta sa vo filme Pelíšky strejda Václav na význam plastových pohárov na vodu v boji s imperializmom. A my všetci tušíme, že to nestačí.

Mária Papšová: Prečo Rusi znova a znova vedú vojnu FINE ART IMAGES/HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES Andreas Caspar Hüne, Katarína II. s trofejami z Bitky pri Česme na hrobe Petra Veľkého, 1791.

vojny sú neľudské, zničujúce, otvárajú dokorán brány k nekontrolovateľnému násiliu a pustošeniu celých krajín. A predsa ich ľudia vedú znova a znova. Sme nepoučiteľní a vojny sú reťazou ľudských zlyhaní? Alebo existujú aj nejaké objektívne okolnosti, keď je zničujúca vojna jedinou možnosťou na dosiahnutie cieľa? No v tom druhom prípade by cieľom musela byť otázka života a smrti. Presne tak. Nielen Ukrajinci, aj Rusi bojujú v tejto vojne o svoje prežitie.

pohľad na glóbus a do histórie

Najskôr sa pozrieme na glóbus a do histórie, lebo táto invázia má globálny dosah a hlboké korene. Ruská federácia zostala aj po rozpade Sovietskeho zväzu krajinou s najväčšou rozlohou na svete. Veľkosť vyvoláva zdanie sily, ale v skutočnosti je to jedna z najväčších slabostí. Rozsiahle, väčšinou neobývané územia predstavujú niekoľko zásadných problémov. Prvým z nich sú hranice. Tie ruské dosahujú dĺžku 58-tisíc kilometrov – viac ako v časoch Sovietskeho zväzu, ktorý mal na ich obranu násobne viac mužov. Pre predstavu, je to rovník jedenapolkrát. Aj po odrátaní relatívne ľahšie ubrániteľného pobrežia stále zostáva viac ako 22-tisíc kilometrov pozemných hraníc. A 14 susedov. Väčšina z nich sú bývalé sovietske zväzové republiky, ale mnohé z nich dnes majú vlastné predstavy o hľadaní šťastia a prosperity. Len jedna z nich, Bielorusko, zostáva lojálna k Moskve, a ani to už nejde bez obuškov a preplnených väzníc. Počty diverzných akcií proti ruským silám na bieloruskom území a stovky bieloruských dobrovoľníkov, ktorí dnes nasadzujú svoje životy pri obrane Ukrajiny, naznačujú, že po vojne môže byť aj Minsk mentálne oveľa západnejšie, ako si to v Moskve naplánovali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite